Ana Gomes: Jednotný európsky trh pre bezpečnosť a obranu by nás stál menej

Ana Gomes
PHOTO: Flickr.

Členské štáty prispievajú do rozpočtu európskej obrany a bezpečnosti 190 miliárd. Podľa členky Podvýboru pre bezpečnosť a obranu Any Gomes sa však investujú neefektívne a netransparentne. Zmeniť by to mala misia Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky, ktorá sa by sa zaoberala aj alarmujúcou situáciou migrantov v Stredozemnom mori.

„Ak nevznikne jednotný európsky trh pre bezpečnosť a obranu, vznikne nám 28 netransparentných,“ uviedla v rozhovore pre EuroparlTv Ana Gomes. Namiesto jadrových zbraní by mala EÚ podľa nej zabezpečiť arzenál potrebný na boj proti kybernetickej vojne či prostriedky na výskum a vývoj námornej bezpečnosti.

Transparentnosť by chcela dosiahnuť misiou Spoločnej bezpečnostnej a obrannej politiky, pod ktorú by spadalo loďstvo, pobrežné hliadky či vzdušné sily. Tie by zachraňovali životy migrantov v Stredozemnom mori a bojovali s ilegálnymi prevádzačmi.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Myšlienka jednej európskej armády je však nej v nedohľadne. „Naše vlády stále dávajú veľa peňazí na bezpečnosť a obranu. Bola by som radšej, keby ich smerovali strategickejšie a transparentnejšie. Som totiž presvedčená, ak by sme tieto finančné zdroje zlúčili, využili by sa lepšie a minuli by sme menej,“ povedala Gomes.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O jac

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices