Stop testovaniu na zvieratách! Občianska iniciatíva sa už dostala do Bruselu

pes
PHOTO: Ilustračné Flickr.

Parlament sa zaoberal občiankou iniciatívou, ktorej cieľom je zakázanie testov na zvieratách. Jej tvorcovia požadujú zrušenie smernice o ochrane zvierat na vedecké účely a súčasne žiadajú Komisiu, aby pripravila nový legislatívny návrh na úplný zákaz testovania na zvieratách.

Európska občianska iniciatíva nesie názov STOP VIVISECTION a je v poradí treťou iniciatívou občanov, ktorá sa dostala až do Európskeho parlamentu. Predchádzali jej iniciatívy „One od Us“ a „Right to Water.“

Jej tvorcovia považujú testovanie na zvieratách za „neakceptovateľné“ a zároveň tvrdia, že existujú preukázateľné vedecké dôkazy, ktoré spochybňujú tzv. „zvierací model“ na predpovedanie reakcie ľudského organizmu. Testovanie na zvieratách môže byť podľa nich pre človeka dokonca škodlivé a to až v troch smeroch:

Umožňuje testovanie nových látok, ktoré neprešli preventívnou kontrolou, na ľuďoch. Výsledky testov na zvieratách neumožňujú prognózovať, ako bude na tieto látky reagovať človek, keďže každý druh na ne reaguje inak.

Existuje dokonca i riziko, že látky, ktoré by mohli byť pre ľudský organizmus prospešné, testovaním neprejdú, a to len preto, lebo sa počas testovania ukáže, že sú pre isté druhy zvierat toxické.

Čas a peniaze, ktoré sa mrhajú na testoch na zvieratách, by mohli byť investované do vývoja druhovo špecifických testov, ktoré už existujú a pre ľudí sú oveľa spoľahlivejšie a užitočnejšie.

Viac..  Miriam Lexmann: Dodnes nevieme aký vplyv na človeka majú GMO rastliny

Verejné vypočutie organizoval poľnohospodársky výbor v spolupráci s výbormi pre životné prostredie, priemysel a petície. Počas triapolhodinovej schôdze vystúpili organizátori iniciatívy Gianni Tamino a Claude Reiss, Dr. Jean Greek z Americkej asociácie pre pokrok v medicíne, Emily McIvor z Humane Society International a Françoise Barré-Sinoussi, nositeľka Nobelovej ceny za fyziológiu a medicínu v roku 2008. Vypočutie má len odporúčací charakter a bude na rozhodnutí europoslancov, či tejto iniciatíve vyhovejú.

Európska iniciatíva občanov

Tento nástroj, ktorý existuje od 1. apríla 2012, umožňuje európskym občanom vyzvať Európsku komisiu, aby predložila právne predpisy v oblastiach, ktoré spadajú do právomocí EÚ. Na to, aby bola uznaná za platnú, je potrebných najmenej jeden milión podpisov z minimálne 7 členských štátov EÚ.

O red

Odporúčame pozrieť

testovanie na zvieratach

Komisia chce urýchliť ukončenie testovania na zvieratách v reakcii na európsku iniciatívu občanov

Komisia reaguje na európsku občiansku iniciatívu (ECI) „Za kozmetické výrobky netestované na zvieratách – Prisľúbte …

Consent choices