Ivan Štefanec: Ak nám občania pomôžu, Európsky parlament bude mať len jedno sídlo

Slovenský europoslanec Ivan Štefanec (Európska ľudová strana) spolu s ďalšími kolegami inicioval  petícii, ktorá má prinútiť vlády členských štátov, aby ukončili sťahovanie Európskeho parlamentu medzi Bruselom a Štrasburgom.

„Ročne sa na presun minie takmer 114 miliónov eur, ktoré by sa dali určite využiť efektívnejšie. Pre porovnanie, približne toľko stáli v roku 2012 výdavky na všetky vzdelávacie programy vrátane Erasmu. Ekologická záťaž sťahovania v podobe emisií CO2 je ekvivalentom je zas ekvivalentom 4900 spiatočných letov medzi Berlínom a New Yorkom. Tento stav považujem za neudržateľný, preto som sa už po svojom nástupe do funkcie zapojil do iniciatívy europoslancov Single Seat (jedno sídlo),  ktorá žiada dohodu na jednom sídle Európskeho parlamentu,“ uvádza Ivan Štefanec.

„Európsky parlament je zrejme jediný legislatívny orgán na svete, ktorý nemôže sám rozhodovať o tom, kde bude zasadať. Na zmenu je potrebné otvorenie Lisabonskej zmluvy a na to zas konsenzus medzi všetkými členskými štátmi. Práve pre to, sme sa rozhodli vyhlásiť petíciu, ktorú môže podpísať každý občan Európskej únia a prejaviť tak svoj nesúhlas s plytvaním spoločnými peniazmi. Petícia je smerovaná voči vládam členských štátov, aby sa touto otázkou začali vážne zaoberať,“ uzatvára Štefanec s tým, že podpis je možné pripojiť elektronicky na TU.

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

V roku 2012 podporilo v hlasovaní zavedenie jedného sídla Európskeho parlamentu 78 percent europoslancov zo všetkých vtedajších politických frakcií.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Európska ľudová strana pokračuje v dialógu o európskom poľnohospodárstve a Európskej farmárskej dohode v Taliansku …

Consent choices