Juncker chce podporiť vedu, a tým zlepšiť trhové podmienky v EÚ

Predseda Európskej komisie Jean Claude Juncker obedoval s významnými svetovými vedcami. Dohodli sa na spustení nového mechanizmu pre vedecké poradenstvo.

Počas rokovania sa zúčastnení venovali tomu, ako zabezpečiť, aby Európa zostala centrom pre vedu a výskum, podporovala inovatívne nápady a zabezpečila najlepšie možné vedecké poradenstvo. „Smäd za objavom je to, čo pomohlo presunúť spoločnosť z doby kamennej. Naša spoločnosť musí pokračovať v presadzovaní hospodárskeho rastu. Potrebujeme vyššie ambície v naháňaní vedomostí, objavov a inovácií. V prípade, že sa tak stalo, sám impozantný mozog nemusí vždy stačiť. Potrebujeme ďalšie zdroje financií a investícií pre výskum a inovácie. Investičný plán pre Európu bude hrať zásadnú úlohu pri dosiahnutí naších predsavzatí. Investície do výskumu sú pre Európu prioritou. V súčasnej dobe sme v posledných rokovaniach s Európskym parlamentom a Radou, aby sme podporili Európsky fond pre strategické investície a prevádzku,“ povedal Jean Claude Juncker.

Viac..  Narazili ste na deepfake videá? Nová legislatíva ich môže obmedziť

Stretnutie bolo tiež príležitosťou na diskusiu, ako najlepšie inštitucionalizovať nezávislé vedecké poradenstvo v Európskej komisii. Okrem predsedu Komisie sa ho zúčastnili významní vedci Sir Paul Nurse, Jules Hoffmann, Serge Haroche, László Lovász, Jean Tirole a Edvard Ingjald Moser. Velkovým cieľom je zabezpečiť, aby Investičný plán, ktorý bude miliónmi eur ročne podporovať vedu v EÚ, bol nezávislý na inštitucionálnych alebo politických záujmoch a transparentne združoval rôzne poznatky z doterajších a nastávajúcich vedeckých výskumov.

O bed

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices