Konzumáciu mlieka a ovocia na školách by mal zastrešovať jeden spoločný program

Školopovinné deti jedia čoraz menej zeleniny, ovocia a mlieka. Tento problém sa snažia vyriešiť dva európske programy – program na podporu konzumácie mlieka a program na podporu konzumácie ovocia. V záujme zjednodušenia ich právneho i finančného rámca prišla Komisia minulý rok s návrhom, aby boli tieto programy zlúčené do jedného. V stredu podvečer bude o tom rokovať a hlasovať parlamentné plénum. Priamy prenos debaty i hlasovania môžete sledovať na našom webovom portáli.

O dôležitosti zdravej výživy je presvedčený i parlamentný spravodajca Marc Tarabella (S&D, Belgicko). Jej pravidlá je podľa neho potrebné vštepovať už malým deťom. „Všetky tieto produkty môžeme získať lokálne. Nemusíme kvôli nim trikrát obehnúť celú zemeguľu, kým sa nám dostanú na tanier. Som veľmi rád, že Komisia i Parlament podporujú túto dôležitú iniciatívu,“ hovorí.

Program na podporu konzumácie mlieka na školách existuje už od roku 1977. Zúčastňujú sa ho všetky členské krajiny a každoročne ho využíva viac ako 20 miliónov detí vo veku od šesť do desať rokov. Program na podporu konzumácie ovocia bol zriadený v roku 2009 a doteraz sa k nemu pripojilo 25 krajín EÚ a takmer 9 miliónov žiakov.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Členské štáty sa môžu samy rozhodnúť, či sa budú podieľať na týchto programoch. Vďaka novým pravidlám by mali mať viac flexibility pri výbere produktov, ktoré sa takto snažia deťom distribuovať.

O ram

Odporúčame pozrieť

Komisia víta prísnejšie obchodné normy pre med, ovocné šťavy, džemy a mlieko

Európska komisia víta politickú dohodu, ktorú dosiahli Európsky parlament a Rada s cieľom preskúmať a …

Consent choices