Europarlament
Rokovanie v Európskom parlamente s investigatívnymi novinármi. PHOTO: Europarl.europa.eu

Europoslanci ocenili prácu investigatívnych novinárov a ohlasovateľov

Ohlasovatelia by mali byť chránení nielen keď pomôžu odhaliť nelegálne aktivity, ale aj keď upozornia na správanie v rozpore s verejným záujmom. Členské krajiny by mali byť otvorenejšie v otázke daňových nariadení, pričom štátom, ktoré sa dopustia podvodov by mali byť udelené sankcie. Tieto opatrenia navrhol Richard Brooks z  Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov počas rokovania osobitného daňového výboru EP.

Novinári, ktorí sa zaoberali odhaľovaním daňových únikov nadnárodných spoločností diskutovali o ochrane ohlasovateľov na  pôde Európskeho parlamentu.

Niekoľko poslancov EP vyjadrilo osobitnú podporu francúzskemu novinárovi Edouardovi Perrinimu, ktorý je v Luxembursku trestne stíhaný za odhalenie tajných daňových únikov vo veľkovojvodstve. Poslanci označili toto konanie za škandalózne.

Perrin odhalil tajné postupy už v roku 2011 a 2012, ale politické orgány nijako nereagovali, až kým nedošlo k zverejneniu tkz. Luxleaks v novembri 2014. Podľa novinára je škoda. že „právne obvinenia sú vznesené proti ľuďom, ktorí odhalia tieto praktiky a nie proti tým, ktorí sú v nich zapojení“. Za ďalší problém označil slabú ochranu, pretože rozsudky sú považované za „legálne“.

Viac..  Eurokomisia pozitívne zhodnotila Plán pre Ukrajinu, umožní to miliardové platby

Podľa členov konzorcia by si daňové orgány mali overiť, či spoločnosť má aj vedľajšie činnosti, ktoré by potenciálne mohli viesť k daňovým únikom. Avšak priznal, že to bude náročné vzhľadom na nedostatok daňových orgánov členských štátov.

Kristof Clerix, tiež člen konzorcia, uviedol, že po odhalení dokumentov Luxleaks a Swissleaks práca priťahuje čoraz viac informátorov. Varoval však že, tkz whistleblowing nie je dobrým kariérnym ťahom, pretože väčšina z nich skončí s finančnými ťažkosťami. „Možno by ste mali rozmýšľať nad finančnými oceneniami aké majú v Spojených štátoch,“ navrhol v súvislosti s ocenením, ktoré udeľuje americká Internal Revenue Service za odhalenie nelegálneho daňového plánovania.

O jac

Odporúčame pozrieť

Monika Benova

Monika Beňová vysvetľuje nové pravidlá v prípade ochrany zamestnancov, ak sú vystavení šikane

Videoblogy europoslancov, poslancov a analytikov nájdete TU. Zdieľaj článok na Facebooku Zadajte Váš e-mail a …

Consent choices