Šéf Červeného kríža Peter Maurer hovorí o kríze v Nigérii, Iraku a Sýrii

Na pôdu Európskeho parlamentu zavítal Peter Maurer z Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Vystúpil v zahraničnom výbore a rokoval i s predsedom Martinom Schulzom. Počas rozhovoru s ním spomenul „nesmierne významnú pomoc“ zo strany EÚ. Minulý rok bola EÚ so svojimi 9,4 % štvrtým najštedrejším darcom tejto organizácie. Maurer vyzval EÚ k tomu, aby posilnila svoje úsilie zamerané na stabilizáciu oblastí na Blízkom východe a v Afrike, ktoré trpia krízou.

Práve ste sa vrátili z oblasti Čadského jazera v Afrike. Ako by malo podľa vás medzinárodné spoločenstvo reagovať na humanitárnu krízu spôsobenú skupinou Boko Haram?

 Táto humanitárna kríza je často podceňovaná, a to i napriek tomu, že zo severnej časti Nigérie už bolo presídlených milión a pol ľudí. Riešenie ich humanitárnych potrieb sa ukazuje ako veľmi zložité, utečenci sú totiž roztrúsení po Kamerune, Čade a Nigeri. V severnej Nigérii je MVČK v súčasnosti jediným dôležitým medzinárodným aktérom. Potrebujeme posilniť našu pomoc najmä čo sa týka vody, hygieny, prístrešia, jedla a zdravotných potrieb. Takisto je potrebná i psychologická pomoc.

Červený kríž sa aktívne snaží o riešenie zhoršujúcej sa humanitárnej situácie v Iraku a Sýrii. Aké dôsledky mal na miestne obyvateľstvo a vaše aktivity vzostup Islamského štátu?

 Sýria zažila jednu z najhorších humanitárnych kríz ešte pred nástupom Islamského štátu. Vysídlené tu boli milióny ľudí. Dostať sa do Sýrie a Iraku predstavuje je MVČK veľký problém. Niekedy sa nám síce podarí vyjednať výnimky, aby sme tu mohli poskytovať našu zdravotnícku a hygienickú pomoc, no bez stáleho prístupu do oblastí, ktoré kontroluje Islamský štát, ľuďom chýba stabilná podpora. Sýrčania majú v týchto oblastiach neskutočne ťažký život no ostatní na tom nie sú omnoho lepšie. Aj v oblastiach kontrolovaných vládou je život po piatich rokov konfliktov veľmi náročný.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

 Do akej miery sú pre vaše aktivity potrebné príspevky Európskej únie?

EÚ je jedným z piatich našich najštedrejších darcov a v našej práci nám tak nesmierne pomáha. Pre mňa však EÚ nie je len darcom, no predstavuje región s jasnými politickým záväzkami voči medzinárodnému humanitárnemu právu. MVČK potrebuje čoraz viac a viac finančnej podpory, keďže čoraz častejšie čelíme výzvam, pri ktorým pomáhame len ako jedni z mála

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Afrika ide vpred rýchlym tempom a my chceme byť pri tom

V africkej Angole prebehlo prvé stretnutie EÚ-Afrika na parlamentnej úrovni. Medzi zástupcami Európskej únie nechýbal …

Consent choices