Pašovanie cigariet nás ročne stojí 10 miliárd eur!

Miliónové dohody s tabakovými koncernami nepriniesli reálne výsledky. V parlamente sa skloňuje ako dôvod netransparentnosť. Cigarety sa aj naďalej pašujú, daňovníkov to stojí ročne miliardy eur. Ako chce Brusel zakročiť?

Cena pašovaných falošných cigariet dosahuje ročne výšku 10 mld. Eur. Tieto údaje zverejnila Komisia. Fenomén pašovania cigariet je známy už dlhšiu dobu. V Európskom parlamente v rokoch 1996-1997 existoval vyšetrovací výbor. Komisia zistila, že sa tabakové firmy priamo zapájali do pašovania cigariet a spolupracovala s pašerákmi. Brusel spolu s desiatimi členskými štátmi vstúpil do súdneho sporu s tabakovým kolosom v roku 2004 na uzavretí prvej veľkej dohody tohto druhu. Firma súhlasila, že v období 12 rokov zaplatí celkovo 1,25 miliard dolárov a druhá časť dohody spočívala v tom, že tabakový kolos zriadi systém stopovania a sledovania a zaplatí určitú sumu za každý nájdený kontajner s pašovanými cigaretami.

V nasledujúcich rokoch k podobným dohodám pristúpilo niekoľko ďalších zahraničných tabakových firiem. Reálne výsledky sa však nedostavili.

„Máme novú tabakovú smernicu z roku 2014, máme protokol SZO, ktorý sa týka všetkých európskych krajín. Mali by sme sa rozhodnúť, či chceme, aby tabaková dohoda z roku 2004 pokračovala, pretože jej platnosť končí v 2016. Pociťovali sme veľkú netransparentnosť zo strany tabakových koncernov. Komisia sa s týmto problémom snaží bojovať, máme novú smernicu o tabaku, máme nové nástroje na boj s pašovaním cigariet. Myslím si, že práve táto cesta bude viesť k účinnejšiemu boju proti daňovým únikom, ktoré pašovanie cigariet spôsobuje,“ vyjadril sa europoslanec Bart Staes.

Viac..  R. Holzmann: ECB by mohla znížiť úroky v júni, je však potrebné sledovať Fed

Viac sa dozviete v priloženom videu:

 

O bed

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices