Čo sa bude diať v parlamente nasledujúci týždeň?

Hlasovanie o odporúčaniach k rokovaniam o dohode TTIP

Odporúčania Európskeho parlamentu vyjednávačom Európskej komisie ohľadom rokovaní o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) so Spojenými štátmi budú v stredu ráno predmetom rozpravy a napoludnie hlasovania poslancov. Rozprave bude dominovať téma ochrany investorov (ISDS), ktorá rozdeľuje plénum. Časť poslancov zastáva názor, že ustanovenia o využití súkromného rozhodcovského konania na riešenie sporov medzi investormi a verejnými orgánmi by nemali byť súčasťou textu dohody.

Poslanci budú žiadať zvýšenie úsilia na boj proti ruskej propagande a hrozbám v Čiernom mori

Európska únia a jej členské štáty by mali monitorovať financovanie politických strán v EÚ zo strany Ruskej federácie, vyčleniť prostriedky na boj proti ruskej propagande a zaoberať sa bezpečnostnými hrozbami v Čiernom mori po nelegálnej anexii Krymu. Vyplýva to z návrhov dvoch nelegislatívnych uznesení, o ktorých budú poslanci diskutovať v stredu a hlasovať vo štvrtok.

Maďarský postoj k trestu smrti a imigrácii: Hlasovanie o uznesení
Parlament bude v stredu hlasovať o uznesení, ktoré nadviaže na a zhrnie májovú plenárnu rozpravu s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom a podpredsedom Európskej komisie Fransom Timmermansom o situácii v Maďarsku. Predmetom rozpravy bolo vyhlásenie premiéra Orbána o možnom znovuzavedení trestu smrti v krajine a verejná konzultácia o imigrácii, ktorú spustila maďarská vláda.

Inteligentné hraničné kontroly na vstupoch do EÚ: Rozprava s Komisiou a Radou

Predstavuje navrhovaný systém vstupu a výstupu a program registrovaných cestujúcich vhodnú a adekvátnu odpoveď na rastúci počet občanov tretích krajín, ktorí prekračujú hranice EÚ? Túto, ako aj ďalšie otázky súvisiace s dĺžkou uchovávania údajov, ich prístupnosťou pre orgány presadzovania práva a nákladmi na tieto systémy, položia poslanci v utorok predstaviteľom Rady a Komisie.

Silnejší hlas akcionárov pri rozhodnutiach o platoch riaditeľov a nové pravidlá zverejňovania daní z príjmov právnických osôb

Parlament bude v utorok diskutovať a v stredu hlasovať o návrhu smernice, ktorá by umožnila akcionárom spoločností aspoň raz za tri roky hlasovať o firemnej politike odmeňovania ich riaditeľov. Navrhovaný text zároveň ukladá väčším spoločnostiam a subjektom verejného záujmu, napríklad bankám a poisťovniam, povinnosť zverejňovať výšku zaplatených daní, získaných verejných dotácií a dosiahnutého zisku v krajinách ich pôsobenia.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Šport: Korupčný škandál FIFA, hry v Baku a politickí väzni v Azerbajdžane

Poslanci budú v stredu diskutovať o odhalení korupcie na vysokých miestach v Medzinárodnej futbalovej federácii (FIFA) a výzve, aby sa jedným z kritérií výberu usporiadateľov medzinárodných športových podujatí stalo dodržiavanie ľudských práv v kandidátskej krajine. Plénum bude následne vo štvrtok hlasovať o uznesení o korupcii vo FIFA.

Stratégia rodovej rovnosti: Poslanci budú požadovať jasnejšie ciele a lepší monitoring

Nová stratégia rodovej rovnosti EÚ na obdobie po roku 2015 potrebuje jasnejšie ciele a efektívnejší monitoring, ak má pomôcť dosiahnuť skutočný pokrok v boji proti diskriminácii na trhu práce, v oblasti vzdelávania a pri rozhodovaní. Vyplýva to z návrhu nelegislatívneho uznesenia, o ktorom budú poslanci diskutovať v pondelok podvečer a hlasovať v utorok napoludnie.

Stratégia energetickej bezpečnosti EÚ: Poslanci zadefinujú kľúčové požiadavky

Poslanci budú v utorok večer diskutovať a v stredu hlasovať o reakcii Európskeho parlamentu na oznámenie Európskej komisie z mája 2014 o Európskej stratégii energetickej bezpečnosti.

 

Ďalšie body programu

Príhovor Cachjagína Elbegdordža, prezidenta Mongolska (slávnostná schôdza v utorok)

Uzavretie dodatku z Dauhy ku Kjótskemu protokolu (rozprava v utorok, hlasovanie v stredu)

Práva duševného vlastníctva v tretích krajinách a  akčný plán EÚ v oblasti práv duševného vlastníctva (rozpravy v pondelok, hlasovania v utorok)

Situácia v Burundi (rozprava v stredu, hlasovanie počas júlového plenárneho zasadnutia)

Správa o pokroku Turecka za rok 2014 (hlasovanie v stredu)

Prípady porušovania ľudských práv, demokracie a zásad právneho štátu (rozpravy a hlasovania vo štvrtok)

Vyšetrovania úradu OLAF (rozprava v utorok, hlasovanie v stredu)

O ram

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices