juncker
Predseda Komisie Jean-Claude Juncker. PHOTO: © European Union- EP.

Juncker o svojej kandidatúre: Nemám monopol na zastupovanie občanov

Koncept hlavného kandidáta sa objavoval už dlho kým sa stal súčasťou kampane, o ktorej sa rozhodlo rok a pol pred voľbami, v ktorých proti sebe stálo päť kandidátov o post predsedu Európskej komisie. Zvolenie predsedu záležalo od výsledku volieb. Občania si mali vybrať nielen to, kto bude sedieť v Parlamente, ale aj to, kto bude viesť európsku exekutívu.

Hlavní kandidáti cestovali po  štátoch Únie, stali sa tvárou európskeho rozmeru volieb, diskutovali a snažili sa presvedčiť voličov.Téma hlavného kandidáta preniesla európsku diskusiu na európsku úroveň, mala som pocit, že to v krajinách rezonovalo. Iste sa to líšilo v jednotlivých štátoch, ale preniesol sa tým európsky rozmer do vnútroštátnych predvolených kampaní,“ povedala Ska Keller, členka Európskeho parlamentu.

Najzásadnejším aspektom, ktorý viedol k podpore konceptu Spitzenkandidat bol záujem. Zatiaľ čo sa výsledky volieb do Európskeho parlamentu v roku 2009 oznamovali najmä riadnym zamestnancom Parlamentu, výsledky volieb 2014 si prišli vypočuť stovky novinárov. Tí, na základe výsledkov volieb, v ktorých žiadna strana nezískala väčšinu, prudko reagovali na vymenovanie Jeana-Clauda Junckera na post predsedu Komisie. Niektorí hovorili o politickom podvode, iní očakávali, že nastane tvrdý politický súboj.

„Mnohí pozorovatelia sa vyjadrili, že súčasný predseda Komisie sa teší oveľa väčšej legitímnosti než tomu bolo predtým. Chcem tomu veriť. Aj tomu verím, ale predseda Komisie nie je jediný človek zastupujúci občanov Európskej únie. Nemám monopol na zastupovanie občanov,“ hovorí Jean-Claude Juncker o svojej súčasnej pozícii.

Viac..  Európsky parlament vyzýva na opatrenia proti narúšaniu hodnôt EÚ v členských štátoch

Čím je teda koncept hlavného kandidáta?

„Je to prvý krok. Som si celkom istý, že v budúcich európskych voľbách roku 2018 bude konkurenčný záujem o tento post aj v rámci politických skupín, lebo ľudia chápu, že ktokoľvek sa stane hlavným kandidátom, dostane šancu stať sa predsedom Komisie,“ uvádza súčasný predseda Parlamentu, Martin Schulz.

Klaus Welle, generálny tajomník Európskeho parlamentu hovorí: „Myslím, že európski občania získali väčšie slovo nielen pri tvorení Parlamentu, no rovnako aj pri výbere exekutívy, pričom táto si čoraz častejšie určuje svoj vlastný program, čo znamená, že jej vedenie sa musí priamo zodpovedať verejnosti.“

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

peniaze

Euro podporuje rekordný počet Európanov, vyplýva z najnovších výsledkov prieskumu Eurobarometra

Viac ako tri štvrtiny občanov si myslia, že jednotná mena je dobrá pre Európsku úniu. …

Consent choices