Guy Verhofstadt o utečencoch: Človek by mal dostať útočisko v prvej bezpečnej krajine, kam sa dostal

Stredozemné more sa stále znova stáva pohrebiskom imigrantov, ktorí sú schopní obetovať svoj život pri snahe dostať sa z Líbye do Európy. V tomto roku zahynulo najmenej 1800 imigrantov. Poslanci Európskeho parlamentu diskutovali o novom balíku riešení.

Balík sa týka silnejšej azylovej politiky a obsahuje operácie proti prevádzačom, ktorí v tejto situácii našli spôsob ako bohatnúť. Súčasťou balíka sú aj nové nápady k legálnej migrácii a povinné kvóty, ktorých by sa členské štáty mali držať pri prijímaní migrantov.

„Podpora záujmu všetkých namiesto zamerania sa na jednotlivé členské štáty – o to sa musíme usilovať,“ povedal Guy Verhofstadt zo Skupiny aliancie liberálov a demokratov. Timothy Kirkhope zo Skupiny európskych konzervatívcov a reformistov si myslí: Človek by mal mať možnosť hľadať útočisko v prvej bezpečnej krajine, kam sa dostal. Neverím, že kvóty ani nútené sťahovanie sú udržateľné, demokratické ani spravodlivé voči daným ľuďom.“

Poslanci z krajín, ktoré sú cieľovými stanovišťami lodí vítajú sústredené snahy o riešenie. Skutočne vítam odkaz na mechanizmus sťahovania, lebo je konečne uvedomením si faktu, že tu ide o európsky problém, čo si žiada európske riešenie,“ vyjadrila sa členka Európskej ľudovej strany Roberta Metsola. Najbližším kľúčovým momentom bude júnový samit lídrov štátov, na ktorom by sa mal schváliť balík vrátane kvót a vojenských, či tajných operácií.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

migranti

Dohoda EÚ o reforme azylovej politiky naráža na kritiku europoslancov, ostro sa ohradil aj Orbán

Štvrtková dohoda ministrov vnútra členských krajín EÚ o zmene pravidiel v oblasti migrácie a azylovej …

Consent choices