Prečo to bolo tentoraz v Rige iné

Lotyšské predsedníctvo ukázalo, že má ambície napomôcť realizácii veľkých celoeurópskych projektov, akým je Energetická únia. V Rige som však nebol len preto, aby som diskutoval o Európe – tento krát som sa venoval aj Lotyšsku, ktorému je Riga hlavným mestom.

Moja návšteva Rigy nebola prvá. Svojho času som toto mesto mal možnosť spoznať vďaka jeho (vynikajúcemu) hokejovému tímu. V posledných rokoch som mal v tejto pôvabnej metropole  nemálo politických návštev, a to najmä počas lotyšského predsedníctva EÚ. Tentoraz bol kontext mojej návštevy iný – chcel som lotyšským občanom osobne vysvetliť, aké výhody môžu vo svojej krajine očakávať od Energetickej únie.

Deň sa začal zdravými raňajkami na pozvanie predsedníčky vlády Straujumu. Pani predsedníčke som zablahoželal k predsedníctvu jej vlády v Rade a predložil som jej našu analýzu dosahu Energetickej únie na lotyšských spotrebiteľov, hospodárstvo a samozrejme na naše spoločné životné prostredie. Diskutovali sme napríklad o otázkach podielu obnoviteľnej energie do roku 2020, v ktorých sa Lotyšsku vedie dobre, a o energetickej bezpečnosti. V tejto oblasti by Lotyšsku prinieslo veľa výhod lepšie prepojenie sietí.

Predsedníčka vlády sa intenzívne zaujímala o energetiku, najmä v regionálnych súvislostiach. Podobný postoj zaujala lotyšská ministerka hospodárstva Dana Reizniece-Ozola, dlhodobý spojenec Energetickej únie. Bola to práve ona, kto vo februári spustil v Energetickej únii tzv. proces z Rigy. Ďalšiu príležitosť diskutovať o lotyšskom prípade v kontexte energetickej únie som mal s výskumníkmi a s predsedom Výboru Európskeho parlamentu pre priemysel, výskum a energetiku na konferencii think-tanku Green10.

Každá z týchto  návštev je výnimočná vďaka rozhovorom, ktoré som mal s miestnymi rozhodovacími orgánmi, zainteresovanými subjektmi a občanmi. Tu som sa zúčastnil fascinujúcej diskusie s primátorom Rigy Nilsom Ušakovsom, ktorý mi vysvetlil niektoré konkrétne problémy spojené s prenosom energií v tomto meste. Napríklad elektrické autá sa v meste s veľmi studenými a vlhkými zimami uplatnia podstatne ťažšie. Ďalšou pálčivou témou je efektívnosť bytového kúrenia – banky totiž neposkytujú úvery, pokiaľ s rekonštrukciou nesúhlasia aspoň ¾ obyvateľov domu. Nejde o abstraktné záležitosti, ale naopak veľmi konkrétne problémy, ktoré je potrebné riešiť na rôznych úrovniach.

Viac..  Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Jednou z mojich obľúbených činností v rámci série návštev o Energetickej únii je stretávať sa so študentmi, ktorí ma vždy prekvapia svojimi novátorskými myšlienkami zameranými na budúcnosť. Na základe ich otázok a pripomienok začínam mať pocit, že mladšia generácia s nadšením prijíma prechod na obnoviteľné zdroje energie a technologické riešenia energetickej efektivity. Možno je to preto, že mladí sú pripravenejší používať nové technológie, alebo preto, že budú dlhšie znášať dôsledky klimatických zmien a najlepšie chápu, že treba konať. V rámci tejto návštevy som absolvoval dialóg s občanmi na Technickej univerzite v Rige, ktorá sa môže pochváliť mimoriadne vysokou mierou pracovného uplatnenia absolventov (jedným z nich je aj môj veľmi úspešný kolega, podpredseda Komisie Dombrovskis).

Napokon hoci som do Rigy prišiel so zámerom riešiť lotyšské záležitosti, skombinoval som návštevu s plenárnym zasadnutím konferencie COSAC, ktoré sa koná dvakrát za rok a zúčastňujú sa na ňom poslanci všetkých národných parlamentov v Európe. Bola to skvelá príležitosť pripomenúť členom parlamentov, že energetická únia nie je len vecou Bruselu či vlád členských štátov. Dôležitú rolu v nej zohrávajú aj parlamenty. Energetická únia môže uspieť, len ak bude riešiť všetky úrovne – miestnu, regionálnu, národnú aj európsku, ako to pár hodín predtým vyjadril primátor Rigy. Maj som dojem, že poslanci túto výzvu prijali odhodlaní priviesť Energetickú úniu k sebe do domovských krajín. Bruselské udalosti zostávajú v Bruseli. A práve to nechceme. Energetická únia musí byť európskym projektom!

Ďalšou zastávkou v rámci série návštev bola moja rodná Bratislava, kde som Energetickú úniu predstavil slovenskej verejnosti. To najlepšie z tejto návštevy nájdete na mojich stránkach v sociálnych médiách a v tomto blogu.

O Maroš Šefčovič

Maroš Šefčovič, Vice-President of the EC in charge of Inter-Institutional Relations and Administration

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Vláda na post eurokomisára za SR podporuje Šefčoviča

Slovenská vláda na post eurokomisára v budúcom zložení Európskej komisie na roky 2024 – 2029 …

Consent choices