Šefčovič je už na turné po EÚ, finálnu verziu energetickej únie predstaví na jeseň

Eurokomisár Maroš Šefčovič už v minulosti avizoval turné po členských štátoch s cieľom predstaviť energetickú úniu. Od 20. mája spolu so svojím tímom odštartoval  šnúru návštev, prvou krajinou bolo Holandsko. Na tlačovej konferencii v Bruseli zdôraznil, že by energetická únia nemala byť donucovacím prostriedkom EÚ, ale nástroj, ktorý má slúžiť občanom.

Šefčovič na tlačovej konferencii ozrejmil plán návštev a aktuálnu situáciu energetickej únie.  So stratégiou únie prišli europoslanci už vo februári a podľa slov eurokomisára si tento projekt  získal veľkú podporu v radoch Európskej kmisie a Rady Európy hneď od začiatku. Rokovania majú pokračovať aj na blížiacej sa klimatickej konferencii
COP 21 v Paríži.

Šefčovič vo vyhlásení zdôraznil, že je potrebné pracovať s takým vysokým nasadením, s akým začali. „Budeme tvrdo pracovať na tom, aby sme pripravili ďalšiu etapu energetickej únie – etapu implementácie. Teraz potrebujeme pracovať na troch líniách, a to politickej, legislatívnej a diplomatickej,“ povedal.

V rámci svojho turné sa plánuje stretnúť nielen s predstaviteľmi vlád, ale plánuje diskutovať so súkromným sektorom, či neziskovými organizáciami. „Energetická únia by mala slúžiť aj na výmenu informácií a skúsenosti. Od  vrcholových podnikov sa máme čo učiť, napríklad v oblasti znižovania emisií  alebo skleníkových plynov.“

Komisia pripravila analýzu každej krajiny, vyhodnotila ich silné a slabé stránky a možnosti, ktoré energetická únia prinesie.  Podľa Šefčoviča ja to zároveň príležitosť zoznámiť sa so systémami riadenia členských štátov v oblasti energetiky.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

Po turné má Šefčovič v pláne vydať odporúčania pre jednotlivé krajiny. Zverejnené majú byť na jeseň tohto roku. Pripravovaná správa sa ma dotýkať regionálnej, národnej ale aj medzinárodnej úrovne v štátoch. Reporting o výsledkoch plánuje Šefčovič pripraviť čo najefektívnejšie s minimálnou byrokratickou záťažou. Výsledkom má byť Národný klimatický energetický plán pre každý členský štát.  

V druhej polovice roka 2015 pripravuje EK ekonomický balík, ktorý sa má zaoberať bezpečnosťou a transparentnosťou dodávok. „Pracujeme na stratégií pre vykurovanie, chladenie alebo uchovávanie energií,“ ozrejmil eurokomisár,“ uviedol Šefčovič.

Priebežné informácie o turné energetickej únie budú zverejnené na webových stránkach komisie a sociálnych sieťach.

O jac

Odporúčame pozrieť

Sefcovic

Eurokomisia zaznamenala veľký záujem o päťročnú možnosť spoločných nákupov plynu

Výkonný podpredseda Európskej komisie (EK) Maroš Šefčovič oznámil, že EK má vynikajúcu odozvu na novú …

Consent choices