Brusel chce pokutovať Nemecko pre smernicu o elektronickom odpade

Európska komisia posiela Nemecko pred Súdny dvor Európskej únie kvôli nedodržaniu právnych predpisov týkajúcich sa recyklácie odpadov z elektrických a elektronických zariadení. Podobné opatrenie už podnikla v súvislosti so Slovinskom a Poľskom.

Pravidlá predpisov o recyklovaní elektronických zariadení mali byť prijaté do vnútroštátnych predpisov štátov do 14. februára 2014. Cieľom tohto opatrenia je zabrániť alebo znížiť negatívne dôsledky odpadu na životné prostredie. Na základe postupu, ktorý stanovujú príslušné články žiada Európska komisia denné penále vo výške viac ako 210 000 eur, kým Nemecko príslušné právne predpisy nezavedie.

Revidovaná smernica modernizuje dovtedajšie predpisy. Spoločným cieľom smerníc je pomocou modernejších a účinnejších nástrojov lepšie bojovať proti nelegálnemu vývozu odpadu. Smernica sa tiež odvoláva na právne predpisy Únie o dizajne výrobkov, ktoré by mali výrobcovia vyrábať v tzv. ekodizajne, ktorý je jednoduchšie recyklovateľný.

Viac..  Euro 7: Parlament prijme opatrenia na zníženie emisií z cestnej dopravy

Odpad z elektrických a elektronických zariadení ako sú počítače, televízory, chladničky či mobilné telefóny je jedným z najrýchlejšie rastúcich odpadov v Únii. V roku 2005 bola hmotnosť odpadu až 9 miliónov ton, v roku 2020 sa očakáva nárast až na 12 miliónov ton.

O vik

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices