summit
Summit lídrov Európskej ľudovej strany. PHOTO: Redakcia/KDH.

V Bruseli sa zišiel rozšírený summit lídrov Európskej ľudovej strany

V Bruseli sa dnes zišiel rozšírený summit lídrov Európskej ľudovej strany. Slovensko zastupoval predseda KDH Ján Figeľ. Rokovanie sa týkalo prípravy aktuálneho zasadnutia Európskej rady, ale aj októbrového kongresu EĽS v Madride a politického vývoja v niektorých krajinách mimo EÚ.
 
Rozhodujúcimi bodmi v agende bolo riešenie utečeneckej krízy a finančná stabilizácia Grécka. V prípade utečencov sa situácia dynamicky mení z hľadiska počtu i smerovania. V uplynulých mesiacoch prišlo najviac žiadateľov o azyl do Maďarska, vyše 60 tisíc. Maďarsko tak v tomto roku predstihlo Taliansko a Grécko, ktoré predstavujú frontové krajiny súčasnej migračnej vlny z Blízkeho východu a z Afriky. Podľa lídrov EĽS je bezodkladné a komplexné riešenie migračnej krízy testom nielen pre akcieschopnosť EÚ v súčasnosti, ale aj pre jej dôveryhodnosť a budúcnosť.
 
Čo sa týka Grécka, stále pretrváva politická vôľa na dohodu inštitúcii a gréckej vlády, ale za serióznych, ozdravných podmienok zo strany Grécka. Tsiprasova vláda má svoje rozhodnutia nielen v Bruseli oznámiť, ale presvedčiť doma, v Aténach, o ich nevyhnutnej legislatívnej realizácii. Podľa Jána Figeľa “ v Bruseli neprebieha rokovanie o alternatíve vystúpenia Grécka z Eurozóny, ani Tsiprasova vláda si to neželá. Ale treba nám je byť pripravenými aj na takúto možnosť vývoja“.
 
EĽS tiež začala diskusiu o návrhu na vytvorenie Európskej obrannej únie. Jej dôvodom je zhoršujúcu sa bezpečnostná situácia na kontinente a zároveň nízke obranné schopnosti európskych štátov. „Vytvorenie Európskeho obranného spoločenstva bolo v pláne krátko po Druhej svetovej vojne. Ale nedostatok vzájomnej dôvery, zvlášť vo Francúzsku, zabránil jeho realizácii. Po 60-tich rokoch je načase urobiť nový, seriózny krok k posilneniu obrany a bezpečnosti v Európe zo strany Európanov„, dodal Ján Figeľ.
Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices