Zvrat v Bruseli: Únia si rozdelí migrantov dobrovoľne a bez kvót

BRUSEL – Členské krajiny Európskej únie príjmu počas najbližších dvoch rokov dobrovoľne 40 tisíc azylantov z Talianska a Grécka. Informoval o tom v piatok nad ránom po sedemhodinovom rokovaní lídrov dvadsaťosmičky predseda Európskej rady Donald Tusk. Presný postup podľa jeho slov vyriešia ministri vnútra krajín EÚ do konca júla.

Nemecká kancelárka Angela Merkel vyhlásila, že riešenie sa bude týkať asi 60 tisíc ľudí. Okrem 40 tisíc osôb, ktoré sa zdržiavajú v Taliansku a Grécku, príjmu krajiny EÚ aj 20 tisíc ďalších s nárokom na medzinárodnú ochranu, ktoré sa ale momentálne nenachádzajú na európskom území.

„Migrantov, ktorí nemajú právo na pobyt v EÚ, musia vydať naspäť,“ zdôraznil predseda unijných summitov Tusk. Odpoveď Únie na migračnú krízu je totiž širšia. Okrem rozdeľovania migrantov rieši aj spoluprácu s tretími krajinami či aktívne zásahy proti pašerákom ľudí.

Zložitý proces

Francúzsky prezident François Hollande zdôraznil aj ďalšie aspekty európskej odpovede na migračnú vlnu. Podľa neho treba spolupracovať s krajinami, z ktorých utečenci prichádzajú.

Pripomenul aj plánovanú európsku operáciu proti pašerákom ľudí. EÚ sa rozhodla zriadiť miesta, kde budú v Taliansku a Grécku, prípadne i v Maďarsku, migranti registrovaní, aby ich bolo následne ľahké identifikovať ako azylantov či ekonomických migrantov.

Viac..  Poľský premiér Tusk upozornil na hrozbu novej vojny v Európe, píšu médiá

Má to zmysel

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý utrpel porážku, keď summiť nakoniec odmietol návrh jeho tímu na povinné kvóty vyhlásil, že dôležitejšie, ako povinný či dobrovoľný prístup je fakt, že si krajiny potrebný počet utečencov naozaj rozdelia. Ilúzie vraj nikdy nemal.

„Som rád, že summit dohodol niečo, čo má zmysel,“ uviedol. V najbližších troch týždňoch sa podľa neho na rokovaniach ministrov ukáže, ako bude mechanizmus vyzerať.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices