EÚ registruje prebytok emisných kvót, časť z nich chce poslať do rezervy

Systémová reforma v obchodovaní s emisnými kvótami (ETS) zatiaľ neoficiálne podporila zákon, ktorý určí, čo s prebytkom emisných kvót. Reforma si kladie za cieľ znížiť prebytok emisných kvót k dispozícii pre obchodovanie s cieľom podporiť cenu emisných práv. 

Navrhovaný zákon vytvorí systém, ktorý automaticky predunie časť kvót ETS z trhu do rezervy, ak prebytok prekročí určitú hranicu. V opačnom prípade budú kvóty znovu uvedené na trh. Prebytok emisných kvót sa od roku 2009 odhaduje na viac ako 2 miliardy.

„Dospeli sme k vyváženej rovnováhe medzi ambicióznou a efektívnou reformou a energetickými zárukami pre energeticky náročný premysel Európy a zabránime tým úniku uhlíka. Táto reforma je efektívny nástroj na riadenie trhu s emisiami a bude ho výrazne stabilizovať,“ hovorí europoslanec Ivo Belet. Podľa navrhovaného riešenia až 900 miliónov ušetrených kvót bude z trhu stiahnutých a preložených do rezervy.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na zníženie objemu, opätovné používanie a recykláciu obalov

Poslanci túto reformu výrazne urgujú, jej predpokladané zavedenie bolo určené na rok 2021. Podľa posledných rozhodnutí však stúpi do platnosti už v roku 2019.

O bed

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices