Grécko: Poslanci diskutovali o situácii v krajine s premiérom Alexisom Tsiprasom

Grécky premiér Alexis Tsipras  sa v stredu ráno zúčastnil rozpravy na pôde Európskeho parlamentu, aby s poslancami prediskutoval spôsoby riešenia krízy v jeho krajine. Zatiaľ čo viacerí zákonodarcovia kritizovali nedostatok konkrétnych návrhov zo strany gréckej vlády, časť poslancov mu vyjadrila podporu a niektorí ho vyzvali, aby svoju krajinu vyviedol z eurozóny. Poslanci počas rozpravy diskutovali aj o záveroch Európskej rady z 25.-26. júna a výsledkoch utorňajšieho samitu eurozóny.

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk vykreslil súčasnú situáciu v Grécku ako „preteky s časom.“ „Nebudem tu rozoberať pozitíva alebo negatíva gréckeho referenda, každý na to máme svoj názor. V tomto štádiu je treba, aby sme sa pohli dopredu. Čo bolo, bolo,“ vyhlásil.

 

Podľa šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera „na grécku krízu nemôžeme reagovať tak, že prestaneme s prehlbovaním hospodárskej a menovej únie.“

 

„Grécka kríza je prejavom toho, že eurozóna nedokáže vytvoriť dlhodobé riešenia“ vyhlásil grécky premiér Alexis Tsipras. Poukázal na to, že finančná pomoc EÚ sa nikdy nedostala k samotným obyvateľom Grécka, no namiesto toho šla na záchranu bánk. Práve preto nie sú podľa neho úsporné opatrenia medzi Grékmi veľmi populárne. „Väčšina Grékov má pocit, že nemajú inú možnosť ako žiadať cestu von z tejto slepej uličky,“ uviedol. Grécko sa podľa neho stalo „laboratóriom pre úsporné opatrenia,“ no „tento experiment nebol úspešný. Stúpla chudoba a s ňou i verejný dlh,“ dodal.

 

Manfred Weber (EPP, DE) kritizoval Tsiprasa za nedostatok návrhov. „Vy provokujete, no my sa snažíme o kompromis. Vy sa pozeráte na zlyhania, no my hľadáme úspech. Vy nemáte radi Európu, my áno, “ povedal mu. „Klamete svojim ľuďom. Hovoríte o dôstojnosti, no ľuďom nehovoríte pravdu a to vôbec nie je dôstojné,“ pokračoval. Okrem toho mu pripomenul, že v EÚ je päť krajín, ktoré majú nižšiu životnú úroveň ako Grécko. „Ako môžete týmto ľuďom tvrdiť, že Grécko neznesie ďalšie škrty,“ pýtal sa.

 

Gianni Pittella (S&D, IT) je presvedčený, že „máme podmienky na to, aby sme ešte tento týždeň dosiahli dohodu.“ Grécka vláda by sa podľa neho mala teraz zamerať na „reformy, podporu zamestnanosti, boj proti korupcii, daňovým únikom, teda všetky opatrenia, ktoré sú potrebné nie preto, lebo ich vyžaduje EÚ, ale preto, že môžu priniesť úžitok gréckym občanom.“ Zároveň dodal, že by bolo „správne diskutovať o reštrukturalizácii dlhu.“

 

„Grécko je prehnité, no prehnitá je i EÚ,“ vyjadril sa Ryszard Legutko (ECR, PL). Ak bude toto „divadlo“ pokračovať, nebudeme podľa neho vedieť, na čo sa sústrediť. „Koho a čo sa vlastne pokúšame zachrániť? Menovú úniu, grécku spoločnosť, dôveryhodnosť vlády, veriteľov, reputáciu Angely Merkel alebo neomylnosť čoraz užšej Únie,“ vyzvedal sa.

 

Guy Verhofstadt (ALDE, BE) zdôraznil potrebu jasného plánu. „Počas piatich rokov sme sa za pomoci a podpory extrémnych pravičiarov pomaly, ako námesační, blížili ku grexitu … no počas posledných mesiacov sme k nemu priam utekali,“ vyhlásil. „Nie ste to ani vy ani my, kto bude splácať účty. Grexit zaplatia obyčajní grécki občania,“ dodal.

 

Gabriele Zimmer (GUE/NGL, DE) by rada videla „riešenia, ktoré sú udržateľné a neposkytnú nám len dočasné uspokojenie.“ „Rešpektujme ľudí a Európu i rozhodnutie, ktoré padlo v nedeľu,“ dodala.

 

Rebecca Harms (Zelení/EFA, DE) očakávala konkrétne návrhy na reformy a lepšiu budúcnosť a nie iba slová o skoncovaní s korupciou či inými problémami. Pripomenula mu, že „o všetkom treba rozhodnúť ešte tento týždeň“ a zároveň poznamenala, že „demokracia a Putin nejdú dokopy.“

 

Nigel Farage (EFDD, UK) kritizoval samotnú spoločnú menu. „Ak sa pokúsite dať dokopy rozličných ľudí alebo rozličné ekonomiky bez toho, aby vám vopred dali svoj súhlas, je dosť pravdepodobné, že to nebude fungovať,“ povedal. „A nehovoríme tu len o Grécku. Nesprávnu menu dnes používa celé Stredomorie,“ dodal.

 

Podľa Marine Le Pen (ENF, FR) sú „euro a úsporné opatrenia siamskými dvojčatami.“ „Vaši ľudia neuniknú úsporným opatreniam, ak nezrušíte euro,“ povedala gréckemu premiérovi.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

 

Nezaradený grécky poslanec Eleftherios Synadinos (EL) spomenul milióny Grékov, ktorí zahynuli počas nemeckej okupácie za druhej svetovej vojny ako i dlhy z tohto obdobia voči Grécku. Gréci môžu podľa neho „existovať a prežiť i mimo eurozóny.“

 

„Boli sme svedkami plodnej debaty, v ktorej sa objavili protichodné názory, ktoré boli síce veľmi politické, no nešlo tu o boj štátu proti štátu,“ povedal na záver Alexis Tsipras. Európsky parlament by mal podľa naho zohrávať rozhodujúcejšiu úlohu.  Na obvinenia zo strany niektorých poslancov reagoval slovami, že Grécko predsa len prišlo s návrhmi na reformy a začalo boj s daňovými únikmi. „Tieto návrhy obsahujú i záväzky na dosiahnutie fiškálnych cieľov. Máme zvrchované právo zvýšiť dane zo ziskov podnikateľských subjektov, no nie z dôchodkov,“ vyhlásil. Poslancom pripomenul, že Nemecko zažilo po dvoch svetových vojnách tú najväčšiu možnú solidaritu, keď mu bolo v roku 1953 odpísaných až 60% jeho dlhu. Na záver poznamenal, že i keď rešpektuje európske právo, nejde mu nespomenúť Sofoklov citát: „Sú časy keď tým najvyšším zo všetkých zákonov je spravodlivosť voči ľudským bytostiam.“

 

Podľa Jeana-Clauda Junckera „bolo chybou odísť od rokovacieho stola. Keby sme neprerušili (rokovania), mohli sme dospieť k dohode,“ povedal. „Vždy som bol proti dôchodkovým škrtom, ktoré by sa dotkli tých najchudobnejších. Musíme opísať veci presne tak, ako sa za zatvorenými dverami stali,“ dodal.

 

„Potrebujeme jednotu, nie preto že jednota je pekná myšlienka ale preto, že je potrebná na to, aby sme prijali konkrétne rozhodnutia,“ uzavrel debatu Donald Tusk. „Ak sa nezhodneme na Grécku, o štyri dni sa prebudíme v úplne inej Európe. Je to skutočne posledná šanca, a to nielen pre Grécko ale i pre nás. Naša posledná šanca,“ varoval.

 

Reakcie slovenských poslancov

 

„Doterajšie rokovania o riešení gréckej krízy boli neefektívne, treba urobiť zásadné rozhodnutie. Odmietam ale stanovisko európskych socialistov, vyslovené pánom Pittellom, podľa ktorého má EÚ zorganizovať medzinárodnú konferenciu na prevzatie časti záväzkov Grécka,“ uviedol poslanec Pál Csáky (EPP, SK).

 

„Som veľmi rád, že premiér Tsipras prišiel na rozpravu. Chýbali mi však od neho konkrétne argumenty a reformné návrhy, a presvedčenie, že to myslí s Gréckom vážne. Nemožno zatvárať oči pred realitou a Grécko jednoducho musí podstúpiť drastické reformy bez toho, aby jeho občanov vydierali politickí lídri členstvom v eurozóne,“ uviedol poslanec Eduard Kukan (EPP, SK).

 

„Gréci svoje dlhy splatiť musia. Liekom je obnovenie výkonnosti ich ekonomiky. Výrazne im tým automaticky klesne percento dlhu, ktorý je dnes vo výške 180% voči HDP. Bez reforiem sa to nedá. Daňové úniky a podvody ich pripravujú o 22% financií ročne. Aj tu sú zdroje pre to, aby sa postavili na nohy,“ uviedol poslanec Vladimír Maňka (S&D, SK).

„Vystúpenie premiéra Grécka na pôde EP ma veľmi sklamalo. Jeho  prejav bol plný fráz o demokracii, solidarite, o neschopnosti eurozóny nájsť riešenie pre krízu v Grécku. Žiadal pomoc, chce dohodu, ale konkrétne opatrenia na reštart ekonomiky a zníženie dlhu Grécka nepomenoval,“ uviedla poslankyňa Monika Smolková (S&D, SK).

 

„Grécka vláda stratila dôveru partnerov. Hazarduje so solidaritou ostatných štátov a nehovorí pravdu ani svojim občanom. Ak Tsipras nepredloží do konca týždňa konkrétne návrhy, ako chce zmeniť Grécko na fungujúci štát, doplatia na to občania celej EÚ, ale Grékov to bude skutočná tragédia,“ uviedla poslankyňa Anna Záborská (EPP, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices