predstavitelia EÚ
Zástupcovia najvýznamnejších európskych inštitúcií sa stretli na spoločnom rokovaní o zlepšení právnej regulácie.PHOTO: europarl.eu.

Spoluprácu medzi európskymi inštitúciami zrejme čaká zlepšenie

V Európskom parlamente odštartovali rokovania o návrhoch na revíziu medziinštitucionálnej dohody  lepšej právnej regulácie. Rokovaní sa zúčastnili predseda Európskeho Parlamentu Martin Schulz, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, lotyšská premiérka Laimdota Straujuma, zastupujúca aktuálne predsedníctvo Rady a Luxemburský premiér Xaviera Bettela.

V nadväznosti na rokovania, predseda Schulz uviedol: „Rokovania o medziinštitucionálnej dohode lepšej právnej regulácie, môžu mať ďalekosiahly dopad na spôsob, akým budú inštitúcie EÚ fungovať a spolupracovať.“

Ústrednou témou rokovaní by mohli byť posúdenia vplyvu takejto dohody. Parlament sa domnieva, že posúdenie vplyvu môže byť dôležitým nástrojom v dosahovaní vhodného rozhodnutia. Toto rokovanie je podľa Schulza príležitosťou k zvýšeniu kvality legislatívnej práce v otázkach spoločných priorít. „Je to príležitosť, ktorú nesmieme premárniť, „uviedol.

Dôležitým cieľom je znížiť zbytočnú administratívnu záťaž, najmä pre malé a stredné podniky. Pre Európsky parlament, je však dôležité, nerobiť kompromisy, ktoré by mali za následok znižovanie štandardov. Lepšia právna regulácia by nemala znamenať dereguláciu, a nemala by viesť k oslabeniu sociálnych noriem, životného prostredia, bezpečnosti alebo zdravia.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Európska komisia prijala agendu lepšej regulácie 19. mája. Tá zahŕňalo okrem iného aj návrh na revíziu súčasnej medziinštitucionálnej dohody medzi Európskym parlamentom, Komisiou a Radou, ktorá sa datuje od roku 2003, pred prijatím Lisabonskej zmluvy.

O dom

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices