Spory okolo dohody TTIP sa pomaly utriasajú

Počiatočné spory v Európskom Parlamente, ktoré mali za následok stiahnutie júnových rokovaní ohľadom Transatlantického obchodného a investičného partnerstva známeho ako TTIP sa pomaly urovnávajú. Platí to aj o spornej klauzule ISDS, ktorá by umožnila zahraničným investorom žalovať štát, ak by boli ohrozené ich záujmy. Súčasná situácia vyzerá tak, že sa Europoslancom podarilo nájsť spoločnú reč a prekonať rozdielne stanoviská ku kontroverznej dohode TTIP.

Victor Boştinatru, člen Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov prehlásil: „Náhrada klauzuly ISDS je veľmi dôležitá, ak sa totiž udeje, prospeje to USA aj Európe v stanovení nových pravidiel svetového obchodu,“. Pablo Zalba Bidegain, poslanec za Európsku ľudovú stranu je podľa svojich slov taktiež presvedčený, že čím skôr bude uznesenie schválené, tým lepšie.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

TTIP má množstvo podporovateľov, ale i odporcov a názory na túto dohodu sa v mnohom líšia. Aj preto si zrejme vyžiada ešte mnoho rokovaní.  Ďalšie kolo rokovaní prebehne v júli v Bruseli.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O dom

Odporúčame pozrieť

europsky parlament, brusel

PREHĽAD: Toto je program europarlamentu, riešiť bude najmä rozpočet a kauzu Paradise Papers

Poslanci budú tento týždeň hlasovať do rozpočte EÚ na rok 2018, rokovať o založení nového …

Consent choices