ONLINE Z BRUSELU: Dohoda konečne padla! Takýto je výsledok, Grécko čakajú drastické reformy

AKTUALIZOVANÉ 9:50

Dohoda konečne padla! Hlavy štátov EÚ sa zhodli na tom, že zotrvanie Grécka v eurozóne má viac výhod ako nevýhod. Slovensko patrilo medzi štáty, ktoré mali najtvrdšie postoje voči Grécku. O pôžičke pre Grécko sa ale zatiaľ nerozhodlo. Aby dostalo ďalší balík finančnej pomoci, bude musieť splniť množstvo nových záväzkov. „Sú natoľko závažné, že budem považovať za malý zázrak, ak gécky parlament k ich splneniu pristúpi,“ povedal Robert Fico po skončení summitu.

Povinnosti Grécka

– do 15.7 musí grécky parlament prerokovať a schváliť zákony, ktoré budú viesť k zvýšeniu DPH, k zmene dôchodkového systému a predĺženiu odchodu do dôchodku /dokopy 4 zákony/

– do 22.7 zmena občianskeho súdneho poriadku, zmena zákona o bankách

Okrem týchto zákonov pripravila euroskkupina celý rad ďalších opatrení, ku ktorýcm sa grécky premiér zaviazal. Ide napríklad o významnú liberalizáciu trhu – mliekarne, pekárne, výpredaje, nedeľný predaj. Meniť sa bude aj zákonník práce.

– vytvorenie špeciálneho fondu, do ktorého sa zahrnie cenný grécky majetok v hodnote 50 miliárd EUR. Tento majetok bude predaný a výnos z neho sa použije na zaplatenie nákladov a zníženie dlhu. Kontrolu nad týmto krokom ponesie ECB

„Tvrdý prístup bol nevyhnutný, Grécko si ublížilo samo, a preto ak vyžaduje spoluprácu, musí dodržať tieto opatrenia,“ povedal Robert Fico. Tiež pripomenul, že tvrdý prístup slovenskej vlády bol nevyhnutný. 

Nová pôžička pre Grécko by sa mohla po splnení všetkých podmienok pohybovať okolo úrovne 82 miliárd EUR.

_____

BRUSEL – V Bruseli sa včera stretli hlavy štátov a vlád krajín eurozóny. Pripojili sa tak k ministrom financií, ktorí už celé dni rokujú o ďalšom postupe voči kríze v Grécku. Ide o 4. dôležitý summit za posledné dva týždne. Sám premiér Robert Fico priznáva, že momentálna situácia rozdeľuje parlament na dva tábory. Ani v nedeľu nedošlo k dohode. Rokovania pokračujú aj dnes.

09:02 – Dohodu na svojom tweeteri potvrdil už aj premiér Malty Joseph Muscat.

08:47 – Lídri sa po 17-hodinovom rokovaní dohodli! Informoval o tom premiér Charles Michel.

04:03 – Rokovania medzi lídrami Nemecka, Holandska a Grécka sa podľa najnovších informácií médií skončili. Ohlásia politici uzavretie dohody?

03:01 – Začína priostrovať! V rokovacej miestnosti dochádza k hádkam. Pohádali sa Holandský premiér Rutte s talianskym premiérom Renzim.

01:50 – Podľa Tsiprasa potrebuje Grécko akútne 7 miliárd eur, ktoré by mu v najbližších týždňoch pomohli. V novinárskych kuloároch sa začína skloňovať plán, ktorý môže viesť časom k dohode.

01:17 – Podľa novinárov z denníka The Guardian prichádza k progresu! Tsipras chce silou – mocou uzavrieť čo najvýhodnejšiu dohodu.

01:00 – Grécko požaduje štyri zmeny v reformách, ktoré navrhujú lídri eurozóny.

1. Jasné podmienky dlhu

2. Nezsadahovanie z radov Medzinárodného menového fondu

3. Úplne odstrániť podmienku o privatizácii štátneho majetku v hodnote 50 mld. eur

4. Žiada ECB, aby navýšila limit núdzového financovania

00:33 – Ďalšia pauza v rokovaniach. Za zatvorenými dverami sa stretnú Merkelová, Tusk, Hollande a Tsipras.

23:51 – Premiér Malty, Joseph Muscat, napísal na svojom twitteri, že „konečne mierny progres“, ďalší politici predpokladajú, že rokovania budú trvať ešte 3 – 5 hodín.

23:09 – Podľa zdroja z Tsiprasovho blízkeho okolia sa premiér Grécka snaží o dohodu. Jeho vlastní ľudia mu však podkopávajú kolená. Líder strany Nezávislí Gréci povedal pre denník Kathimerini: „Už je jasné, že nás chcú zničiť,“. Rokovania sa nevyvívajú podľa jeho predstáv.

22:08 – Minister financií Peter Kažimír tweetuje priamo z rokovacej miestnosti: “Po poslednom vývoji, počúvajúc gréckych vládnych predstaviteľov, sa človek nestačí diviť, ako rýchlo sa húsenica dokáže premeniť na motýľa,” píše. Podľa denníka The Guardian sú predstavitelia Grécka nespokojní s návrhom reforiem od lídrov eurozóny. Podľa denníka Politico.eu odmietajú privatizáciu štátneho majetku za 50 miliárd a dočasný exit z eurozóny.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

21:34 – Lídri štátov eurozóny tlačia na grécku vládu, aby prijala ponúkané reformy, alebo nech vystúpi z eurozóny na 5 rokov. Ako sa Gréci rozhodnú?

21:00 – Tusk povedal novinárom, že bude ďalšia prestávka v rokovaní. Kvôli tomu, aby mohli politici medzi sebou komunikovať v dvojiciach, rozhovory sú takto dôvernejšie. 

20:35 – Prestávka skončila, politici sa opäť vrátili do rokovacej miestnosti.

20:20 – Ako predpokladal premiér Fico, lídri krajín eurozóny sa v názoroch na Grexit rozchádzajú. Proti sú: Francúzsko, Taliansko, Španielsko, Luxembursko. Naklonení Grexitu sú: Fínsko, Nemecko, Belgicko, Holandsko, Litva, Rakúsko, Malta, Slovensko. Lotyšsko. Nerozhodní sú: Írsko, Portugalsko, Slovinsko, Estónsko, Cyprus.

20:06 – Na zajtrajšom programe je voľba nového šéfa eurozóny. Kandidáti sú dvaja: súčasný Jeroen Dijsselbloem z Holandska a španielsky minister financií Luis de Guindos.

19:44 – Politici odišli od rokovacieho stola na vyžiadanú prestávku, po ktorej budú debaty pokračovať. Angela Merkelová debatuje s gréckym premiérom Tsiprasom osamote. Podľa najnovších informácií sú možné dve riešenia dnešných debát. Buď Atény prijmu podmienky lídrov eurozóny, dostanú 82 – 86 miliárd eur, alebo opustia eurozónu na dobu 5 rokov, kým sa hospodársky a ekonomicky nepozviechajú.

„Principiálne odmietame odpustiť celý, alebo časť gréckeho dlhu. Týmto sa budeme riadiť počas stretnutí,“ vyhlásil premiér Fico cestou na summit do Bruselu. Grécka vláda pred pár dňami schválila balík ponúk, ktorými chce uzavrieť s EÚ dohodu. Návrhu však chýbajú konkrétne čísla a návrhy, ktoré by k diskusii podľa Fica mohli viesť. Ani to však nemusí viesť k dohode. „To, čo prijal pred niekoľkými dňami ich parlament, bol len zoznam vecí. Chceme vidieť teraz v praxi, čo urobia s DPH, s dôchodkovým systémom, s príslušnými zákonmi. To je podmienka na začatie akýchkoľvek diskusií,“ dodal Fico.

V Grécku je už niekoľko týždňom krízová situácia, najmä pre väčšie a menšie podniky a pre banky. Podľa premiéra dnes k definitívnym rozhodnutiam nedôjde, skeptický je aj voči gréckej vláde, ktorej sa, podľa neho, nedá úplne dôverovať. Jeho postoj potvrdil aj predseda europarlamentu Schulz, podľa ktorého „Grexit neprichádza do úvahy.“

Postoju väčšiny krajín eurozóny však odporujú Tsiprasove vyjadrenia. Podľa gréckeho premiéra je dohoda na spadnutie, do dnešných diskusií vkladá veľkú dôveru. Rokovania sú v plnom prúde a napätá situácia je citeľná. Grécka vláda dostala od eurozóny deadline, do 15 júla musí odsúhlasiť najdôležitejšie reformy v parlamente. 

Z rokovania unikli dokumenty, podľa ktorých dostane Grécko v najbližších troch rokoch 86 miliárd eur! V dokumentoch sú, okrem iného, spísané podmienky dohody.

dokumenty

Grécko má teraz 72 hodín na rozhodnutie, či bude s podmienkami súhlasiť, alebo nie. Medzi konkrétne podmienky, ktoré Grécku stanovila eurozóna patrí napríklad zavedenie automatických výdavkových škrtov, udržateľný dôchodkový systém, efektívnejšia sadzba DPH a rozšírenie daňového základu.

 

 

O bed

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices