Alexis Tsipras a Martin Schulz. PHOTO: © European Union 2015

Martin Schulz komentuje grécke NIE

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz reagoval na grécke referendum, ktoré sa konalo v nedeľu a ktorého výsledok očakávala celá Európska únia. Gréci v ňom rozhodovali o prijatí, respektíve neprijatí dohody, ktorú Únia Grécku navrhovala.

„Z referenda zaznelo väčšinové zásadné ´nie´, musíme rešpektovať prianie gréckeho ľudu. V Grécku sa väčšina vyjadrila jasne. Premiér Tsipras prisľúbil gréckemu ľudu, že pri prevahe ´nie´ sa zlepší pozícia Grécka pri prerokovaní dohody, čo nie je v mojich očiach pravdivé,“ povedal predseda parlamentu Schulz.

V súčasnosti je pozícia Grécka v Európe nejasná. Niektorí sa prikláňajú na stranu takzvanému grexitu, zatiaľ čo iní si myslia, že je potrebné Grécko v Únii za každú cenu udržať.Grécka vláda teraz musí pripraviť návrhy, ktoré presvedčia 18 ostatných členských štátov eurozóny a bruselské inštitúcie, že je potrebné, možné a dokonca aj účinné prerokovať dohodu,“ pokračuje Schulz.

Viac..  Inštitúcie EÚ sa dohodli na nástroji na reformu a rast pre západný Balkán

„Okamžite je potrebný humanitárny program, dúfam, že grécka vláda v najbližších dňoch prednesie zmysluplné a konštruktívne návrhy, ktoré umožnia prerokovanie dohody. Ak sa tak nestane, čakajú nás ešte dramatickejšie časy,“ predniesol svoje očakávania.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices