Euro si aj napriek situácii v Grécku pripísalo zisky

„Spoločná mena eurozóny si v uplynulom týždni, napriek neistej situácii v Grécku, zaknihovala voči americkému doláru zisky. V priebehu týždňa si k svojej otváracej hodnote pripísala 0,4 %. V medzimesačnom porovnaní je ale slabšia, a to o – 1,4 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Aj v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka naďalej výrazne stráca, a to až – 18 %. Euro ale uplynulý týždeň zaknihovalo straty voči všetkým menám nášho regiónu, aj keď voči českej korune len nepatrné. V priebehu týždňa si totiž odpísalo len tri stotiny percenta a piatok ukončilo na úrovni 27,097 EURCZK. Stratu na úrovni – 0,3 % naša mena zaknihovala voči poľskému zlotému a piatkové obchodovanie tak ukončila na hladine 4,1776 EURPLN. Deväť desatín percenta si odpísala voči maďarskému forintu a uplynulý týždeň uzatvárala na úrovni 311,87 EURHUF.

Uplynulý týždeň zasadla poľská aj anglická centrálna banka

Minulý týždeň zasadali dve centrálne banky, o ktorých vás pravidelne informujeme. V stredu, 8. júla 2015, zasadla poľská NBP, ktorá podľa očakávaní potvrdila sadzbu na úrovni 1,50 %. Sadzby v Poľsku by mali, s veľkou pravdepodobnosťou, ostať na rekordne nízkych úrovniach až do konca roka 2016. Vo štvrtok, 9. júla 2015, zasadla aj britská BoE, ktorá v súlade s očakávaniami potvrdila základnú úrokovú sadzbu na úrovni, 0,50 %.

Ropa Brent stratila ďalších – 2,6 %

Grécke odmietnutie podmienok poskytnutia núdzovej pomoci v nedávnom referende sa podpísalo aj na vývoji cien čierneho zlata. Piatkové obchodovanie ukončila ropa Brent na úrovni 58,73 USD za barel, a teda o 0,2 % drahšia. V pondelok, 6. júla 2015, a teda deň po gréckom referende si zo svojej hodnoty odpísala až viac ako – 6 %. Do konca týždňa ale straty postupne zmazávala. Za týždeň sa jej cena aj tak znížila o – 2,6 %. V medzimesačnom porovnaní je lacnejšia ešte výraznejšie, a to až o – 11,5 %. Oveľa výraznejšiu zmenu, o – 44,7 %, možno badať v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Viac..  Eugen Jurzyca: Čo považujem za najväčšie úspechy Európskeho parlamentu počas tohto mandátu

Zlato aj minulý týždeň zlacnelo

Na vývoj ceny zlata pôsobili rovnaké udalosti ako v prípade ropy. Uplynulý týždeň zlacnelo o – 0,4 % na piatkových 1 163,70 USD za trójsku uncu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom stratilo na svojej hodnote – 1,9 %. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je ale lacnejšie až o takmer – 13 %.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices