Grécke reformy ovplyvnia aj slovenských turistov. Dovolenky môžu zdražieť

ATÉNY/BRATISLAVA – Grécky parlament vo štvrtok schválil reformy, za ktoré očakáva pomoc do výšky 86 miliárd eur. To ale musí odobriť ešte Európska únia. Preklenovací úver vo výške 7 miliárd už Grécku odklepli ministri financií krajín EÚ. Zavedenie reforiem v Grécku vítajú skoro všetci. Môže ale ísť o dvojsečnú zbraň, ktorá sa môže prejaviť napríklad aj zdražením zájazdov.

Gréci teraz musia čakať na schválenie pomoci európskymi partnermi. Ešte v stredu tak urobil francúzsky parlament, ktorý ani nepočkal na výsledky v Aténach. Vo štvrtok dali rokovaniam so záchranným programom zelenú aj kritickí Fíni.

„Máme mandát fínskej vlády a parlamentu v dvoch úrovniach. Prvá je premosťovacia pomoc na sedem miliárd eur a druhá je na začatie rokovaní Grécka ohľadom pomoci z eurovalu,“ informoval fínsky minister financií Alexander Stubb.

Pomôcť odmietajú

Naďalej sa čaká ešte na dôležité vyjadrenie nemeckého a rakúskeho parlamentu. U nás súhlas Národnej rady netreba. „Momentálne sme v procese, ktorý nevyžaduje schvaľovanie v Národnej rade Slovenskej republiky,“ potvrdil premiér Robert Fico.

Našu vládu k odmietnutiu pomoci vyzývajú ale liberáli. „Je to v prepočte tisíc eur na každú slovenskú domácnosť,“ vyhlásil poslanec za SaS Ľubomír Galko.

„Ak táto pôžička bude v budúcnosti z trvalého eurovalu, nepôjde o pôžičku, ktorú by financovali národné rozpočty,“ povedal Fico. „Ten, kto tvrdí, že to nie je pravda, buď nevie, o čom hovorí, alebo klame,“ kontruje predseda SaS Richard Sulík.

Odsúhlasením reforiem ale problémy nekončia. Zhodnú sa na tom všetci. „Problémy môžu nastať v budúcnosti, keďže vláda, ako ukázalo hlasovanie, nemá väčšinu a rovnako je otázne, ak osa Grécko postaví k samotnej implementácii reformných opatrení, ktoré sú nevyhnutné,“ píše sa v stanovisku nášho ministerstva financií.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Ceny dovoleniek

Grécky parlament odsúhlasil, okrem iného, rast firemných daní, zmeny v penzijnom systéme, nárast dane z luxusu, zmeny v dph, ale aj koniec zľavám pre grécke ostrovy. Práve posledná položka nemusí potešiť slovenských turistov.

Viac, ako prepadnuté záruky v eurovale, by totiž už o rok mohli pocítiť Slováci drahšie dovolenky v Grécku. Zvýšená dph na ostrovoch sa totižto musí niekde odraziť. „Je tu predpoklad, že zvýšia ceny, keďže budú mať vyššie náklady,“ potvrdila analytička Slovenskej sporiteľne Katarína Muchová.

A mohlo by to byť práve na drahších dovolenkách.

Ubytovanie napríklad na Kréte bez stravovania a mimo cestovky vyjde tento rok priemerne na týždeň 350 eur, po novom by to mohlo byť 384. Eurá si bude treba prirátať však pri množstve ďalších položiek.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

M. Kazaks: Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne

Je príliš skoro vyhlásiť víťazstvo nad infláciou v eurozóne. Riziko väčšieho a dlhšie trvajúceho rastu …

Consent choices