Mikolasik
Miroslav Mikolášik. PHOTO: Redakcia / MM.

Slováci si zaslúžia rovnako kvalitné výrobky, ako má západ, vyzýva Mikolášik

„Prečo by východoeurópski spotrebitelia mali mať menej kvalitné výrobky ako tí na Západe? Vyzývam Komisiu, aby zastavila túto diskrimináciu,“ vyhlásil europoslanec Miroslav Mikolášik (EĽS/KDH) ako reakciu na objavujúce sa rozdiely vo vyhláseniach o zložení a chuti medzi produktmi na východných a západných trhoch EÚ. Spolu s ďalšími europoslancami zbiera podpisy pod písomné vyhlásenie pre Európsku komisiu a Radu EÚ.

Keďže EÚ má jednotný trh, žiadame spoľahlivý monitoring a potrebné kroky, ktoré zabezpečia poriadok na spoločnom trhu a obmedzia poškodzovanie spotrebiteľov vo východných členských štátoch,“ apeluje Mikolášik, ktorý je členom Výboru pre zdravie a bezpečnosť potravín (ENVI). Problém rozdielov v kvalite sa podľa iniciátorov vyhlásenia týka širokého spektra výrobkov, medzi ktorými sú potraviny, toaletné potreby, detergenty i dezinfekčné prostriedky. Únia je podľa nich povinná zabezpečiť, aby výrobky bez ohľadu na miesto ich predaja obsahovali rovnaké vysokokvalitné zložky.

Európskym potravinárskym sektorom s ročnou hodnotou vo výške 715 miliárd eur v ostatných rokoch otriasli mnohé škandály, ako napríklad s konským mäsom, cestárskou soľou či metanolom. Takýto podvod je však aj to, ak výrobca na dva samostatné trhy uvádza zdanlivo totožný výrobok so zložkami rôznej kvality. Úmyselné používanie lacnejších ingrediencií pre niektoré skupiny spotrebiteľov zaváňa diskrimináciou, zdôrazňuje Mikolášik. Dodáva pritom, že je znepokojivé, ak Únia hazarduje s dôverou 500 miliónov európskych spotrebiteľov a s bezpečnosťou potravín.

Viac..  OZ KOVO vyzýva na naliehavú ochranu oceliarstva a zamestnanosti v EÚ

 „Zapájame sa do rokovaní s USA o TTIP, ale náš vlastný trh ešte zďaleka nie je jednotný. Nemôžeme zákonom prikázať, aby bol len jeden recept prípravy pre všetky trhy, ale nesmieme dopustiť, aby boli spotrebitelia zavádzaní, bola im ponúkaná znížená kvalita za takmer rovnakú cenu, tobôž poškodzovala ich zdravie,“ uzatvára Mikolášik.

Pokiaľ iniciované vyhlásenie podpíše väčšina europoslancov, bude následne postúpené Rade a Komisii.

O ram

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Spotrebitelia ušetria a množstvo odpadu poklesne

Výrobky by sa mali dať po novom opraviť jednoduchšie. Taká je spoločná pozícia Európskeho parlamentu …

Consent choices