Priemerný Slovák si zo svojho platu môže dovoliť kúpiť len 0,68 m2 nehnuteľnosti

Ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku v prvom kvartáli tohto roka medziročne vzrástli o 0,4 %. Ide o mierny rast, napriek tomu je ale najrýchlejší za posledné 2 roky. Vyplynulo to z údajov Národnej banky Slovenska [NBS]. Jeden meter štvorcový nehnuteľnosti sa tak v úvode roku predával v priemere za 1 226 EUR. Slovenské byty a domy sú tak stále o približne pätinu lacnejšie ako pred vypuknutím krízy, teda počas roka 2008.

„Najdrahšie nehnuteľnosti boli aj počas prvej štvrtiny tohto roka v Bratislavskom kraji s priemernou cenou 1 682 EUR za 1m2 . Druhým najdrahším slovenským krajom, čo sa cien nehnuteľností týka, je košický región s priemernou cenou 941 EUR za m2,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Naopak, najlacnejšie si môžeme kúpiť strechu nad hlavou v nitranskom regióne, kde sa priemerná cena pohybuje na úrovni 572 EUR za 1m2 . Byty a domy v Bratislave a okolí sú tak až takmer trojnásobne drahšie ako v Nitrianskom kraji a približne dvojnásobné v porovnaní s ostatnými našimi regiónmi.

medziročná zmena cien nehnuteľností

Ekonomická dostupnosť bývania sa na Slovensku v posledných rokoch zvyšuje. Napomáhajú tomu nielen klesajúce či stagnujúce ceny nehnuteľností, ale aj nižšia miera nezamestnanosti a rastúce mzdy. V prvom štvrťroku tohto roka si priemerne zarábajúci Slovák zo svojho mesačného platu mohol dovoliť kúpiť približne 0,68 metra štvorcového bytu alebo domu. Aj tu ale existujú regionálne rozdiely. Ekonomická dostupnosť bývania je najvyššia v nitrianskom a trenčianskom regióne, teda v regiónoch, kde sú ceny nehnuteľností najnižšie. V okolí Nitry a Trenčína si priemerne zarábajúci obyvateľ môže zo svojho platu kúpiť 1,21 m2 bytu alebo domu. Naopak, Bratislavčania si zo svojho priemerného zárobku môžu dovoliť kúpiť len 0,66 m2 nehnuteľnosti. Napriek najvyššej priemernej hrubej mzde je tak zaobstaranie si vlastného bývania pre obyvateľov Bratislavy a okolia veľmi ťažké, a to z dôvodu vysokých cien nehnuteľností. V ostatných našich regiónoch je síce dostupnosť bývania vyššia, problémom je ale vysoká nezamestnanosť, ktorá mnohým obyvateľom neumožňuje na vlastné bývanie ani len pomyslieť.

K oživovaniu cien na trhu s nehnuteľnosťami dochádza aj podľa údajov európskeho štatistického úradu [Eurostat], a to nielen na Slovensku. V prvom kvartáli 2015 došlo k medziročnému poklesu cien bytov a domov už len v 6 krajinách EÚ, pritom na začiatku minulého roka bol pokles zaznamenaný až v 11 krajinách. V únii ako celku boli v 1. kvartáli 2015 nehnuteľnosti o 2,5 % drahšie ako pred rokom a v eurozóne o 0,9 %. Ceny nehnuteľností určených na bývanie na Slovensku v prvom štvrťroku 2015 podľa Eurostatu rástli rýchlejšie v porovnaní s údajmi z NBS. Nesúlad medzi štatistikami Eurostatu a NBS vyplýva z odlišnej metodiky, trendy vývoja sú ale podľa výpočtov oboch inštitúcii podobné.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Nepodporila som návrh na zníženie priemyselných emisií, aj kvôli hovädziemu dobytku

V rámci krajín EÚ medziročne zlacneli nehnuteľnosti najvýraznejšie v Lotyšsku, a to o – 5,8 %. Žiadne dvojciferné poklesy cien sa však už v krajinách únie neobjavili. Drahšie ako pred rokom boli v úvode roka byty a domy v 19 krajinách únie, za ktoré boli údaje dostupné. Najvýraznejšie, až o 16,8 %, zdraželi nehnuteľnosti v Írsku.

Vzhľadom na vysoké ceny bytov ľudia z okolia Bratislavy často pokukujú po bývaní síce v blízkosti, ale na opačnej strane našich hraníc. Aktuálna situácia im však nehrá do karát. V Maďarsku ceny bytov a domov v 1. kvartáli 2015 medziročne vzrástli až o 9,7 % a v Českej republike o 3,1 %. V Rakúsku síce klesli, ale len mierne, o – 0,5 %.

Situáciu na našom realitnom trhu budú aj po zvyšok tohto roka ovplyvňovať nízke úrokové sadzby na úveroch na bývanie, priaznivý vývoj v našej ekonomike, klesajúca nezamestnanosť či rastúce mzdy. Preto predpokladáme, že ceny nehnuteľností budú tento rok mierne rásť. Žiadne výrazné zvyšovanie cien však neočakávame, nakoľko miera nezamestnanosti je u nás stále pomerne vysoká, čo bude aj naďalej brzdiť rast cien bytov a domov.

O ram

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices