Európski mladí odborári: “Nie sme stratená generácia!”

Počas nedávnej konferencie s názvom Stratégia generácia mládeže EÚ 2020 v Berlíne prejavili mladí Európania solidaritu s Gréckom a diskutovali o alternatívach šetriacich reforiem.

Kríza a šetriace opatrenia uplatňované po celej Európe v posledných rokoch majú negatívny dopad na podmienky práce  a žitia mladých ľudí v Európe. Toto je dôvod, prečo po dvoch rokoch po medzivládnom summite o nezamestnanosti mladých vznikla v Berlíne Mládežnícka Konferencia EÚ organizovaná EOK Youth Committee a DGB Youth.

Brigády, neisté zmluvné podmienky, chýbajúce sociálne zabezpečenie a dokonca aj diskriminované praktiky na základe veku sú normou pre milióny mladých ľudí, ktorí sa snažia presadiť na trhu práce. Dôvod prečo počet dočastných brigádnických zamestnaní narastá, zatiaľ čo počet stálych pracovných miest neustále upadá, bol diskutovanou témou stoviek mladých odborárov z celej Európy.

Počas konferencie vystúpilo množstvo zaujímavých rečníkov. Konferenciu otvoril Michael Sommer, námestník predsedu Friedrich Ebert Stiftung (FES). Po ňom nasledovali Elke Hannack – námestníčka predsedu DGB Elke Hannack a Partick Itschert – zástupca generálneho tajomníka EOK.

Ako povedala Elke Hannack: “Potrebujeme sociálnejšiu Európu, kde mladí ľudia budú môcť vidieť svoju prosperujúcu  budúcnosť cez stratégiu EUY2020.” Následne Patrick Itschert dodal: “Potrebujeme vytvoriť vysokokvalitné pracovné miesta, dať mladým ľuďom lepší život a lepšiu sociálnu Európsku Úniu.”

Mládežnícki lídri mali plodnú diskusiu o budúcej politike EÚ a o budúcnosti mládežníckej politiky EÚ. Vedúci lídri ako Florian Haggenmiller, Salvatore Marra a Lora Lyubenova diskutovali o tom, že šetrenie a škrty majú negatívny vplyv na mládež po celej Európe a na ich súčastný život a ovplyvňuje ich budúcnosť.

Viac..  Eurobarometer: Súčasná geopolitická situácia zvyšuje význam európskych volieb

Mládež DGB organizovala zhromaždenie pred nemeckým Spolkovým snemom na podporu solidarity s Grékmi. Výbor európskych mladých odborárov vyjadril jasne a nahlas: Nechceme byť stratená generácia!”.

Delegáti – mladí odborári z EOK a DGB počas konferencie vyjadrili plnú solidaritu s Gréckym ľudom a zároveň aj hlboké znepokojenie zo súčastnosti a budúcnosti európskeho projektu. V rámci Slovenska sa zúčastnili aj mladí odborári z Konfederácie odborových zväzov Slovenskej Republiky.

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Michal Wiezik o nezateplených budovách: Dalo by sa povedať, že zohrievame vesmír

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Energetická …

Consent choices