Euro za uplynulý týždeň slabšie o – 0,15 %

Spoločná mena eurozóny sa prevažnú časť minulého týždňa síce posilňovala, no v sumáre ho ukončila slabšia. „Pozornosť sa vo veľkej miere sústreďuje na zvyšovanie sadzieb v USA. Vývoj eurodoláru ovplyvňovali počas minulého týždňa zverejnenia dôležitých makroekonomických ukazovateľov v USA, hlavne čo sa trhu práce týka“, uviedol analytický tím Poštovej banky. Tie boli väčšinou slabšie ako očakával trh, čo poslalo dolár nadol. Rétorika predstaviteľa FED – u Lockharta ohľadom prvého možného zvýšenia sadzieb za oceánom bola ale viac jastrabia ako zvyčajne, na čo pre zmenu reagovalo negatívne euro. V medzimesačnom porovnaní je naša mena slabšia o – 0,40 %. Aj v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka naďalej výrazne stráca, a to až – 18 %. Euro uplynulý týždeň zaknihovalo straty len voči jednej mene nášho regiónu. Počas minulého týždňa stratilo rovnako ako pri doláre, – 0,15 %, voči českej korune a piatok ukončilo na úrovni 27,036 EURCZK. Zisk na úrovni 1,05 % naša mena zaknihovala voči poľskému zlotému a piatkové obchodovanie tak ukončila na hladine 4,1848 EURPLN. Voči maďarskému forintu si pripísala až 1,19 % a uplynulý týždeň uzatvárala na úrovni 310,83 EURHUF.

Menová politika českej ČNB a britskej BoE bez zmeny

Minulý týždeň sa uskutočnili zasadnutia dvoch centrálnych bánk spomedzi tých, o ktorých vás pravidelne informujeme. Vo štvrtok [6. augusta 2015] o svojej menovej politike rozhodovali centrálni bankári v Česku a vo Veľkej Británii. V oboch prípadoch došlo, podľa očakávaní, k potvrdeniu základných úrokových sadzieb na nezmenenej úrovni, a teda 0,05 %, resp. 0,50 %.

Viac..  Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Ropa Brent za mesiac slabšia o – 15,3 %

Ceny ropy Brent opäť poklesli najmä vplyvom poklesu priemyselnej výroby v Číne. Navyše, blížiaci sa koniec letnej motoristickej sezóny je náznakom, že bude narastať prebytok na strane ponuky pohonných hmôt. Piatkové obchodovanie ukončila ropa Brent na úrovni 48,61 USD za barel, a teda o – 1,8 % lacnejšia. Počas týždňa však zlacnela až o – 6,9 % a v medzimesačnom porovnaní je lacnejšia ešte výraznejšie, a to až o – 15,3 %. Oveľa výraznejšiu zmenu, o – 53,8 %, možno badať v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Zlato stále v blízkosti 5,5 – ročných miním

Obchodovanie so zlatom bolo v uplynulom týždni zmiešané. V pondelok sa jeho cena prepadla najvýraznejšie, a to hlavne vplyvom silnejšieho amerického doláru. Aj počas ostatných dní uplynulého týždňa reagovalo prevažne na posilňovanie/oslabovanie sa zelenej bankovky. Uplynulý týždeň zlacnelo o – 0,2 % na piatkových 1 094,05 USD za trójsku uncu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom stratilo na svojej hodnote – 5,3 %. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je ale lacnejšie až o – 16,7 %.

 

 

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices