Euro si uplynulý týždeň pripísalo 1,3 %

„Spoločná mena eurozóny sa väčšiu časť minulého týždňa posilňovala a ukončila ho silnejšia o 1,3 %. Dianie na trhoch sa odvíjalo najmä od prekvapivého rozhodnutia čínskej centrálnej banky, ktorá minulý týždeň trikrát po sebe pristúpila k devalvácii čínskeho jüana“, uviedol analytický tím Poštovej banky. V medzimesačnom porovnaní je naša mena silnejšia o 0,9 %. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka ale naďalej výrazne stráca, a to až – 16,9 %. Euro ale uplynulý týždeň zaknihovalo straty voči všetkým menám nášho regiónu. Pri maďarskom forinte a českej korune stratilo len mierne, – 0,04 %, resp. – 0,06 % a týždeň ukončilo na úrovni 310,70 EURHUF a 27,021 EURCZK. Voči poľskému zlotému sa euro uplynulý týždeň oslabilo o desatinu percenta na piatkových zatváracích 4,1806 EURPLN.

Najbližšie zasadnutie sa uskutoční až 25. augusta

Tieto augustové týždne sú chudobné na zasadnutia centrálnych bánk, o ktorých vás pravidelne informujeme. Najbližšie stretnutie sa uskutoční 25. augusta 2015, kedy zasadne maďarská centrálna banka. Pozornosť investorov sa ale upriamuje na septembrové zasadanie amerického Federálneho rezervného systému. Trh je v napätí, či na druhej strane Atlantického oceánu dôjde k prvému zvýšeniu úrokových sadzieb za takmer dekádu.

Ropa Brent pod 50 USD za barel

Ceny ropy Brent v uplynulom týždni vo veľkej miere ovplyvnil slabnúci americký dolár, pod ktorý sa podpísalo hlavne rozhodnutie čínskej centrálnej banky devalvovať národnú menu. To vyvolalo obavy o dopyt po rope v druhej najväčšej ekonomike sveta. Piatkové obchodovanie ukončila ropa Brent na úrovni 49,19 USD za barel, a teda o – 0,9 % lacnejšia. Počas týždňa zlacnela len o – 0,1 %. V medzimesačnom porovnaní je ale lacnejšia výraznejšie, a to až o – 16,8 %. Oveľa výraznejšiu zmenu, o – 52,2 %, možno badať v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hlúpy populistický ťah potratmi

Zlato drahšie o 1,9 %

Aj obchodovanie so zlatom reagovalo na rovnaké udalosti ako eurodolár a ropa. Slabší dolár ale podporil cenu zlata a poslal ju nahor. Počas týždňa zlato zdraželo o 1,9 % na piatkových 1 115,09 USD za trójsku uncu. V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom stratilo na svojej hodnote – 3,5 %. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je ale lacnejšie až o – 15,1 %.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices