Záborská-protest
Anna Záborská počas protestu.PHOTO: redakcia.dom

Anna Záborská: Predávanie orgánov potratených detí je už silná káva

Pred budovou slovenskej pobočky Medzinárodnej federácie pre plánované rodičovstvo (IPPF) sa konalo protestné zhromaždenie. Cieľom zhromaždenie bolo podľa organizátorov poukázať na nehumánne praktiky organizácie IPPF v USA, ktorá mala predávať orgány bábätiek, potratených na ich klinikách a protestujúci prišli takýmto spôsobom vyzvať slovenskú pobočku spoločnosti, aby sa od týchto praktík dištancovala. Protestu sa zúčastnila aj europoslankyňa Anna Záborská.

Anna Záborská je poslankyňa Európskeho Parlamentu za poslanecký klub Európskej ľudovej strany. Pre Európske noviny objasnila dôvody, ktoré ju viedli k účasti na proteste.

Prečo ste sa rozhodli zúčastniť na tomto proteste?

Ako politička využívam tie možnosti, ktoré mám v Európskom parlamente. To znamená, že som iniciátorom a predkladateľom rôznych rezolúcií a pozmeňovacích návrhov. Mimo iného v nich upozorňujem na to, že Medzinárodná organizácia pre plánované rodičovstvo podporuje praktiky, ktoré sú proti ľudskému životu. Avšak keď mi prešiel pozmeňovací návrh v rezolúcii proti politike jedného dieťaťa a násilným potratom v Číne, ktorého náplň spočívala v tom, aby tieto organizácie, ktoré takisto majú súvis s Medzinárodnou organizáciou pre plánované rodičovstvo neboli financované z prostriedkov Európskej Únie, tak moji liberálni a ľavicoví kolegovia odmietli zahlasovať za celú rezolúciu. Myslím si preto, že nestačí, aby som využívala svoje politické možnosti ako poslankyňa EP, ale aby som aj fyzicky ukázala, že prídem a aj svojou prítomnosťou svedčím o tom, že to myslím vážne.

Záborská-protest
Protestujúci pred budovou Spoločnosti pre plánované rodičovstvo.PHOTO: redakcia.dom

Je podľa vás protest správna cesta ako dosiahnuť zlepšenie, nebolo by vhodnejšie riešiť situáciu najprv politicky?

Tí, ktorí sa v spoločnosti momentálne prejavujú hlasnejšie sú tí, čo nepovažujú život za absolútnu hodnotu, ktorú treba chrániť skutočne od počatia. Preto tí, ktorí si myslia, že život je absolútna hodnota musia vyjsť aj takto do ulíc a musia to ukázať. Tento krok je veľmi dôležitý. Ani kroky proti životu sa nenaservírujú na jeden raz, ale dávajú sa postupne ako také koliesko pokazenej salámy. No a ľudia si to často krát ani nevšimnú, alebo aj všimnú, trochu ich to zamrzí a život ide ďalej. Ja myslím, že na to, aby sme to nechali len v nejakej akademickej rovine. Na tomto proteste som bola nielen ako politik,  ale aj ako občan, pretože nemôžeme to nechať len tak na politikov nech to vyriešia, ale musíme sa postaviť proti tomu aj ako občania.

Viac..  Ivan Štefanec: Vojenská neutralita Slovenska by bola nebezpečným a drahým nezmyslom

Rezonuje táto problematika už aj  v Európskom Parlamente?

Európsky Parlament zatiaľ toto neriešil, pretože sú to veci, ktoré vyšli najavo len v posledných mesiacoch. Myslím si ale, že v septembri sa k tomu určite dostaneme. Rozhodne viacerí poslanci podáme otázku na Európsku Komisiu, prečo vlastne EÚ finančne podporuje organizácie, ktoré sú blízke medzinárodnej organizácii pre plánované rodičovstvo, alebo dokonca sú jej členmi.

Záborská-protest
Organizátori protestu vystavili pred budovou Spoločnosti pre plánované rodičovstvo aj takéto obrázky ľudského plodu s cenovkami umiestnenými na rôzne časti tela, symbolizujúce obchodovanie s orgánm.PHOTO: redakcia.dom

O dom

Odporúčame pozrieť

trestny cin, obet

Obchodovanie s ľuďmi: Poslanci prijali rozsiahlejší zákon na ochranu obetí

Európsky parlament dal konečnú zelenú aktualizovaným pravidlám predchádzania obchodovaniu s ľuďmi a boja proti nemu …

Consent choices