Silná EÚ – vykúpenie Nemecka za hriechy nacistickej éry?

Nemeckého ministra financií Wolfganga Schäubleho označil magazín The Economist za stelesnenie nemeckej krutosti. Nazývajú ho aj finančným jastrabom, ktorý v Európe presadzuje záujmy Nemecka. Pri rokovaní o gréckom záchrannom programe chcel túto stredomorskú krajinu vyprevadiť z eurozóny. Podľa Ulricha Specka však Schäuble do úlohy zloducha celkom nezapadá.

Wolfgang Schäuble vyrastal v Západnom Nemecku a od mladosti veril v európsku integráciu. Hovorí sa, že vo vytvorení silnej Európskej únie vidí vykúpenie Nemecka za hriechy nacistickej éry.

Politická integrácia je podľa Schäubleho historická nevyhnutnosť a jediný spôsob, ako môžu Európania uspieť v silnej konkurencii ostatných mocností.

Spoločná mena mala donútiť členské štáty priznať si tento fakt. Mala spustiť takú integráciu, kde budú mať členské štáty spoločný rozpočet a dane, spoločné dlhopisy a spoločnú zodpovednosť za dlhy. Znamenalo by to aj zodpovednosť silných európskych štátov za tie menšie a slabšie.

Schäuble dúfal, že grécku krízu využije na to, aby ukázal členským štátom pevný postoj: alebo opustíte euro, alebo musíte pokročiť smerom k politickej integrácii.

Angela Merkelová však rozmýšľa ináč. Európsku úniu vidí radšej ako klub prepojených štátov. Pochopiteľne – pri vzájomných rokovaniach za zatvorenými dverami je to Nemecko, najsilnejší európsky štát, ktorý často rozhoduje za všetkých ostatných.

Zachránil Grécke členstvo Putin?

Schäuble a Merkelová majú rôzne priority a odlišné hodnotenie rizika. Udržať Grécko v eurozóne bolo rozhodnutie Merkelovej a Schäuble ho poslušne podporoval. Kým Schäuble vníma Grécko ako slabý článok, ktorý je potrebné odstrániť, Merkelová sa (okrem iného) obáva, že by grexit mohlo využiť Rusko na ďalšie oslabenie Európskej únie. Ak by nebolo agresívnej ruskej politiky, Grécko by už možno nebolo v eurozóne.

 

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

EÚ pripravuje nový balík sankcií voči Rusku

Európska únia pripravuje 14. balík sankcií voči Rusku za jeho pokračujúcu agresiu proti Ukrajine. Informovala …

Consent choices