Dostál, Blaha a Klus diskutovali o islamizácii v Európe

 

V Európe sa vedie veľa odborných diskusií, či narastajúca islamská populácia môže mať dosah na liberálnu demokraciu, ktorú máme v Európe a či je to vôbec pre demokraciu hrozba. Podľa štatistík za posledné roky vzrástla populácia, ktorá sa hlási k islamskému vierovyznaniu, ale mnoho odborníkov tvrdí, že je to len demagógia a nehrozí nám nijaká hrozba.

Preto sa Únia európskych federalistov na Slovensku a Mladí priatelia Európy rozhodli zorganizovať verejnú diskusiu, predmetom, ktorej bola aktuálna téma, ktorá hýbe nielen Slovenskom, ale celou Európou – „ISLAMSKÝ ŠTÁT V EURÓPE – HROZÍ SLOVENSKU ISLAMIZÁCIA?”.

Prídu islamisti bojovať aj do Európy alebo je ISIS len regionálna hrozba na Blízkom a Strednom východe?

Organizátorov zaujímal názor odborníkov a verejnosti primárne na tieto otázky: Prídu islamisti bojovať aj do Európy alebo je ISIS len regionálna hrozba na Blízkom a Strednom východe? Má ISIS základne aj na našom kontinente? Mali by západné mocnosti razantne zasiahnuť proti čoraz silnejšiemu Islamskému štátu? Akú úlohu by mala hrať v tomto procese Európska únia? Je Slovensko dostatočne aktívne? Hrozí nám islamizácia alebo je to len mediálna bublina a politici vytvárajú zbytočného strašiaka?

Na tieto otázky odpovedali traja odborníci, konkrétne:

  • Ondrej Dostál, sociológ a novinár (Občianska konzervatívna strana)
  • Ľuboš Blaha, politológ, publicista a vysokoškolský pedagóg, predseda Výboru NR SR pre európske záležitosti (Smer – sociálna demokracia)
  • Martin Klus, politológ a vysokoškolský pedagóg (Sloboda a Solidarita)

Moderátormi diskusie boli členovia Únie európskych federalistov na Slovensku, dvojica Norbert Kucharik a Zuzana Stískalová.

Na začiatku diskusie Ľuboš Blaha označil za príčinu vzniku a nárastu Islamského štátu agresívne vojny, ktoré v regióne Blízkeho východu spustili západné veľmoci: “Spojené štáty destabilizovali región a predovšetkým kvôli tomu vznikol Islamský štát. Ak niekto spustil túto vlnu islamofašizmu, tak to bol ten, čo zvrhol sekulárnych diktátorov v moslimských krajinách, či už v Iraku, Líbyi a takmer aj v Sýrii, s ktorými síce nikto naľavo nemá žiadne sympatie, ale aspoň držali na uzde džihádofašistov.“ Okrem kritiky islamofašizmu Blaha silno kritizoval aj európsky fašizmus, vrátane prejavov neonacizmu na Slovensku.

Na to Ondrej Dostál uviedol: „Mali sme tu obdobie, keď islám bol kultúrne vyspelejší ako kresťanstvo. Ale Európa sa nejakým spôsob vyvíjala a islamské krajiny nestíhali tomuto vývoju. “

Nie všetky boje vznikli len tak, ale ak žijete v krajine, kde je diktatúra, tak sa Vám to nepáči a vznikajú konflikty. Islamský štát je produktom doby – predstavme si, keby neprekvital obchod s ropou ako v súčasnosti, za takých okolností by nemohol existovať Islamský štát. Islamský štát je najlepšie a najefektívnejšie financovaná teroristická organizácia na svete. Máme tu rôzne bojujúce strany a mnoho odborníkov tvrdí, že dnes od Islamského štátu nakupujú ropu aj Kurdi, ich hlavní nepriatelia.

Ľuboš Blaha zdôraznil, že proti Islamskému štátu sa musia spojiť všetky veľmoci, vrátane Ruska. Neodporúča však vojenskú inváziu západných veľmocí, ktorá nikdy nič nevyriešila, práve naopak. Ukázalo sa to v Iraku, Líbyi a ďalších krajinách. V regióne majú jednotlivé mocnosti odlišné záujmy a nebude jednoduché spojiť sa proti Islamskému štátu  “Tieto problémy sa nedajú riešiť tak, že tam zasa pošleme americké tanky ktoré tam opäť narobia bordel, tak ako v Iraku. Problémy sa musia vyriešiť vo vnútri Sýrie, no je našou povinnosťou podporovať všetky lokálne a regionálne sily, ktoré v Sýrii a Iraku bojujú proti Islamskému štátu. Mimochodom, najsilnejšie dnes proti Islamskému štátu bojuje Irán a aj v tomto boji by sme sa s ním mali vedieť spojiť. Na druhej strane, je cítiť, že Turci – ako členský štát NATO – sa vo vzťahu k Islamskému štátu správajú ambivalentne, lebo im to vyhovuje, že IS bojuje proti Kurdom. Ešte čudnejšie je správanie ďalšieho amerického spojenca Saudskej Arábie, ktorá vo vlastnej krajine takisto vyznáva extrémnu formu politického islamu, takzvaný wahhabizmus.” Blaha počas celej diskusie kritizoval pokrytectvo Západu, ktorý svojim spojencom, vrátane Izraela, Saudskej Arábie či Turecku, odpúšťa ťažké prešľapy.

Viac..  Komisia zaregistruje iniciatívu občanov „Môj hlas, moja voľba: za bezpečnú a dostupnú interrupciu"

„Nezabúdajte, že Islamský štát má podporovateľov po celom svete a keď vidia, ako sa situácia v Islamskom štáte vyvíja, tak je to pre nich motiváciou, čo môže byť veľmi nebezpečné.“ uviedol Martin Klus

Preto hádzať všetkých moslimov do jedného vreca, by bolo veľmi nesprávne.

Nemôžeme spájať moslimov s islamizáciu. Ľudia sú prirodzene len dobrí alebo zlí a to platí aj o moslimoch. Každý z nás sa pritom doma či na dovolenke v zahraničí stretol najmä s tými dobrými. Preto hádzať všetkých moslimov do jedného vreca, by bolo veľmi nesprávne.

Ďalej Martin Klus uviedol: “1,5 miliardy ľudí jednodcho nemôžeme označiť za teroristov. Takéto zovšeobecnenia v modernom svete nemajú mať miesto. Pravdou však je aj to, že Európa sama o sebe nie je pripravená na konflikt typu “zrážka civilizácii”. Aj preto som presvedčený, že v prípade konfliktu s ISIS musíme predovšetkým postupovať v súčinnosti s našimi spojencami USA, NATO a Tureckom. Bohužiaľ táto sa dnes nedarí tak, ako by bolo potrebné. Preto sa obávam, že až keď sa niečo vážne stane na území nášho kontinentu, tak až vtedy sa Európa spamätá a prestane tváriť, že sa jej konflikt s ISIS akoby ani netýkal. Podobne je na tom Čína, ktorá má tiež mimoriadne zaujímavú veľmocenskú pozíciu v mnohých oblastiach, ale v jej zahraničnej politike, akoby ani Islamský štát neexistoval.”

Ideálna by v prípadoch ako je ISIS samozrejme bola medzinárodná spolupráca všetkých veľmocí, vrátane Ruska, Číny a Indie.

Diskusia trvala skoro 2 hodiny a ak chcete viac podrobných informácií, prinášame vám aj celý záznam z diskusie.

Milan Polešenský, generalný tajomník UEF sa vyjadril pre EuropskeNoviny.sk po diskusii: “V ISIS sa spája moderná propaganda a správa dobitého územia s apokalyptickými víziami, fanatizmom a stredovekou brutalitou. Nie je to nejaká regionálna teroristická skupina na druhom konci sveta, ktorú by si mohli Európania dovoliť ignorovať. Pre Európu predstavuje Islamský štát priamu hrozbu a čím dlhšie bude Západ váhať, tým budú náklady na potlačenie teroristov väčšie.”

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices