EÚ rozvinie spoluprácu so západným Balkánom, peniaze pôjdu na bezpečnosť a migráciu

EÚ rozvinie spoluprácu medzi 6 krajinami západného Balkánu. Rozhodlo sa tak na samite vo Viedni, ktorý sa konal na konci augusta. Podporu dostanú krajiny Albánsko, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Čierna Hora, Bývalá juhoslovanská republika Macedónsko a Srbsko. Riešiť sa majú spoločné problémy, a to najmä migrácia, ďalej regionálna spolupráca, náboženský dialóg a anti-extrémizmus.

Podpora ekonomiky, vzdelávania a energetiky

Na summite sa zúčastnila podpredsedníčka EK Federica Mogherini, komisári Maroš Šefčovič a Johannes Hahn, ako aj hlavy vlád, ministri zahraničných vecí a ministri hospodárstva. Mogherini, ktorá sa podieľala na zasadnutí predsedov vlád, povedala: „Región západného Balkánu čelí mnohým výzvam, od naliehavého riešenia bezpečnosti a migrácie až po potrebu riešiť hospodárske a politické ťažkosti. Samit vo Viedni nám poskytne významnú príležitosť diskutovať nielen o súčasných výzvach, ale aj našej spoločnej budúcnosti“.

Maroš Šefčovič diskutoval s ministrami ekonomické vyhliadky v regióne, energetické a dopravné spojenia a odborné vzdelávanie. „Stratégia energetickej únie hovorí veľmi jasne, že únia nekončí na hraniciach. To je dôvod, prečo sme vynaložili všetko úsilie na lepšie zapojenie západného Balkánu do našich energetických sústav,“ komentoval podpredseda.

Ďalší milión na humanitárnu pomoc

Európska komisia vydala ešte pred samotným summitom ďalších 1,5 miliónov eur na humanitárnu pomoc utečencom a migrantom v Srbsku a Macedónsku. Peniaze by mali pomôcť najmä so zabezpečením základných služieb, ako je pitná voda, hygiena, zdravotná starostlivosť, prístrešie a ochrana, zlepšenie prijímacích stredísk a podávanie správ o migrácii v regióne. Christos Stylianides, komisár EÚ pre humanitárnu pomoc a krízové ​​opatrenia, povedal: „Západný Balkán čelí nebývalému počtu prechádzajúcich migrantov. EÚ zintenzívňuje svoju humanitárnu pomoc, aby krajinám poskytla potrebnú úľavu. Toto je podstata európskej solidarity.“

Európska komisia už predtým udelila viac ako 90 000 € na humanitárnu pomoc Macedónsku a 150 000 € Srbsku.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Vo svojom európskom programe pre migráciu stanovila EK komplexný prístup k riešeniu migračnej výzvy, a to v krátkodobom i dlhodobom horizonte. Spolupráca a podpora tretích krajín, najmä tých, ktoré sú v našej bezprostrednej blízkosti, je základným prvkom tohto prístupu.

O tib

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices