Euro medzimesačne silnejšie o 2,5 %

„Spoločná mena eurozóny sa síce väčšinu týždňa posilňovala, no v sumáre aj tak stratila na sile – 0,3 % a ukončila ho na úrovni 1,1149 EURUSD. Výrazný negatívny vplyv malo najmä zasadnutie Európskej centrálnej banky, ktorá zhoršila prognózu inflácie aj hospodárskeho rastu eurozóny“, uviedol analytický tím Poštovej banky. V medzimesačnom porovnaní je však naša mena stále silnejšia o 2,5 %. Euro minulý týždeň zaznamenalo stratu aj voči maďarskému forintu. Voči oficiálnej mene Maďarov stratilo len mierne, – 0,2 % a piatok zatváralo na úrovni 313,77 EURHUF. Voči poľskému zlotému sa dokázalo posilniť, a to 0,3 %, na piatkových zatváracích 4,2308 EURPLN. Pri českej mene uzatvárala európska mena minulý týždeň opäť bez zmeny.

ECB môže pristúpiť k zmene programu QE

Tento týždeň zasadli dve centrálne banky spomedzi tých, o ktorých Vás pravidelne informujeme. V stredu, 2. septembra 2015, o svojej menovej politike rozhodovala poľská centrálna banka [NBP], ktorá nechala, podľa očakávaní, sadzby na nezmenenej úrovni 1,50 %. Vo štvrtok, 3. septembra 2015, zasadli predstavitelia ECB, ktorí tiež nepristúpili k žiadnej zmene a hlavná sadzba tak ostala na rekordne nízkej úrovni, 0,05 %. Draghi zároveň uviedol, že ak to bude nutné, banka pristúpi k zmene politiky nákupu cenných papierov.

Ropa Brent opäť pod 50 USD za barel

Ropa Brent má za sebou premenlivý týždeň. Hneď v jeho úvode zdražela o viac ako 8 %, no následne zlacnela o – 8,5 %. Pod pondelkový rast sa podpísali najmä správy o tom, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu [OPEC] je pripravená hovoriť s ďalšími krajinami o prípadnom obmedzení produkcie. Utorková správa o najstrmšom prepade aktivity spracovateľského sektora v Číne za ostatné tri roky vyvolala obavy z ďalšieho spomaľovania hospodárstva krajiny, čo zatlačilo ceny čierneho zlata nadol. Do záveru týždňa už bolo obchodovanie s ropou o niečo menej výrazné. Piatkové obchodovanie ukončila ropa Brent na úrovni 49,61USD za barel, a teda o – 2,1 % lacnejšia ako ho začínala. Počas týždňa zlacnela miernejšie, o – 0,9 %. V medzimesačnom porovnaní je lacnejšia o – 2 %. Oveľa výraznejšiu zmenu, až o – 51,7 %, možno badať v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová: Hodnoty a krásy Slovenska v Štrasburgu. VIDEO

Zlato medzimesačne drahšie o 3,3 %

Zlato v uplynulom týždni reagovalo na vývoj eura voči doláru. Slabší americký dolár totiž podporoval dopyt po zlate, a naopak. Tento vzácny kov si na cene pripisoval len počas prvých dvoch dní týždňa a následne už len strácal. Týždeň ukončilo zlato na úrovni 1 123,45 USD za trójsku uncu, a teda o – 0,9 % lacnejšie, ako ho začínalo.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices