Na ukrajinskom sankčnom zozname sú aj Slováci Longauer a Chelemendik

KYJEV – Ukrajina v stredu rozšírila protiruské sankcie o ďalších zhruba 400 jednotlivcov a právnických osôb. Dôvodom je rozhodnutie proruských separatistov usporiadať regionálne voľby v termíne, ktorý neschválila centrálna vláda v Kyjeve. Na zozname sa ocitli aj dvaja slovenskí občania, tajomník Ústrednej rady Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Vladimír Longauer a bloger Sergej Chelemendik.

Dekrét o prehĺbení sankcií podpísal ukrajinský prezident Petro Porošenko. Sankcie sa týkajú osôb a právnických osôb „z Ruska a iných krajín, ktoré majú účasť na anexii Krymu a agresii v Donbase (na východnej Ukrajine),“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnil úrad prezidenta na svojej internetovej stránke.

Voľby v inom termíne

Dohoda o prímerí medzi vládnymi silami a povstalcami uzavretá v bieloruskom Minsku predpokladá, že komunálne voľby sa v separatistických regiónoch uskutočnia v rovnakom termíne ako v ostatných častiach krajiny. Regionálne voľby Kyjev vyhlásil na25. októbra, separatisti však oznámili, že v oblastiach pod ich kontrolou sa hlasovať začne už 18. októbra.

Rusko bude možné dôsledky nových sankcií, ktoré voči nemu zaviedla Ukrajina, analyzovať . Uviedol to pre agentúru RIA Novosti podpredseda ruskej vlády Arkadij Dvorkovič.

Na zozname sankcionovaných je 388 fyzických a 105 právnických subjektov, a to nielen z Ruska, ale aj z proruských oblastí na východe Ukrajiny, zo Spoločenstva nezávislých štátov a z ďalších krajín vrátane Slovenska či Česka. Na zozname sú okrem politikov a predstaviteľov ozbrojených síl aj vedci, novinári a blogeri.

Na zozname aj Slovensko

Ako spresnila RIA Novosti, sankcie sa týkajú občanov z 23 krajín: Ukrajiny, Ruska, Kazachstanu, Moldavska, Estónska, Lotyšska, Česka, Slovenska, Poľska, Maďarska, Srbska, Macedónska, Bulharska, Grécka, Nemecka, Francúzska, Španielska, Talianska, Británie, Švajčiarska, Izraela, USA a Turecka.

V skupine sankcionovaných sú novinári, vládni úradníci, politickí stratégovia, členovia politických strán, právnici, riaditelia firiem, členovia medzinárodných tímov pozorovateľov volieb a referend v Donbase a na Kryme, manažéri podnikov vojensko-priemyselného komplexu v Rusku či štátnych orgánov, ktoré realizujú projekty v oblasti infraštruktúry na Kryme.

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

Nezvestný novinár

Na zozname je aj meno španielskeho novinára a blogera Antonia Pampliegu, ktorý pokrýval vývoj udalostí v Sýrii a od júla je nezvestný. Na jar tohto roku napísal niekoľko článok o Ukrajine, informovala RIA Novosti. Medzinárodná mimovládna organizácia Výbor na ochranu novinárov (VON) v reakcii na rozhodnutie Ukrajiny vyjadrila pobúrenie nad tým, že Kyjev zaradil na sankčný zoznam blogerov a novinárov z niekoľkých krajín.

Medzi fyzickými osobami z Ruska, na ktoré sa vzťahujú rozšírené sankcie Ukrajiny, je napríklad aj ruský minister obrany Sergej Šojgu, predseda Štátnej dumy Sergej Naryškin, čečenský prezident Ramzan Kadyrov, ombudsman pre práva detí Pavel Astachov, spevák a poslanec Josif Kobzon, poradca ruského prezidenta Sergej Glazjev, prezident Ruskej akadémie vied Vladimir Fortov, predseda strany Spravodlivé Rusko Sergej Mironov a minister poľnohospodárstva Alexandr Tkačev.

Vicepremiér Dvorkovič dnes spresnil, že problematikou sankcií sa zaoberá v prvom rade zahraničnopolitický rezort, ale analyzuje ich aj vláda ako taká. „Na základe našej analýzy predložíme vedeniu krajiny naše návrhy riešenia,“ dodal podpredseda ruskej vlády.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices