Epidémie s migrantmi neprichádzajú, utečenci nepredstavujú zvláštne riziko

 BRATISLAVA – Obavy z exotických chorôb, ktoré by k nám mohli zavliecť migranti, nie sú podľa lekárov opodstatnené. V Rakúsku sa objavili prípady nákazy západonílskej horúčky, všetky si však priviezli samotní Rakúšania z exotických dovoleniek.

Pokiaľ ide o nákazlivé choroby, migranti nepredstavujú väčšie riziko ako turisti, či naši vlastní dovolenkári, ktorí sa vracajú z exotických destinácií.

„Každý máme v lete opatrenia týkajúce sa prenosu vírusu západonílskej horúčky. Nesúvisí to vôbec s utečencami,“ vyvsetľuje lekárka Klára Sviteková. Chorobu prenáša istý druh komára tým, že uštipne človeka a vírus sa tak môže dostať do krvi.

Nesmú darovať krv

„Ochorenia doteraz na Slovensku hlásené neboli,“ potvrdila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Lenka Skalická.

„Každý, kto strávil viac ako jeden deň vo Viedni, v Maďarsku, Taliansku, Srbsku, Izraeli a Bulharsku, nesmie do 28 dní od príchodu domov, darovať krv,“ varuje slovenská Národná transfúzna služba.

Rovnaké opatrenie ako u nás zaviedli aj v Rakúsku.

„V súčasnosti platí predpis, podľa ktorého nesmú darovať krv osoby, ktoré strávili vo Viedni viac ako 2 dni. Výnimku tvoria osoby v Burgenlande, Dolnom Rakúsku a vo Viedni, pretože tam sa automaticky robia testy na západonílksy vírus,“ informovala Martina Brix z rakúskeho ministerstva zdravotníctva.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Vírus z ciest

V Rakúsku sa objavili prípady nakazených pacientov, ktorí si západonílsky vírus priviezli z ciest. „V roku 2015 sme mali v Rakúsku nahlásených 6 prípadov západonílskeho vírusu, pričom ani v jednom prípade to nebolo v súvise s utečencami. Päť prípadov bolo bez prejavov, jeden s prejavmi,“ dodala Brix.

Lekári rakúskeho červeného kríža, ktorí sa o utečencov starajú hovoria, že týchto ľudí, po dlhej ceste trápia najmä boľavé nohy, pľuzgiere a únava.

„Sú uzimení a majú menšie zranenia, žiadne vážne ochorenia či infekcie sme nezaznamnali,“ povedal Thomas Wagner z Rakúskeho Červeného kríža.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

 

O ram

Odporúčame pozrieť

G. Meloniová: Reforma azylového systému EÚ nie je udržateľným riešením migrácie

Talianska premiérka Giorgia Meloniová nepovažuje navrhovanú reformu azylového systému Európskej únie za udržateľné riešenie neriadenej …

Consent choices