Euro za uplynulý týždeň stratilo. Pozrite si, o koľko

„Euro za uplynulý týždeň stratilo – 0,35 % Spoločná mena eurozóny sa počas uplynulého týždňa dokázala výrazne posilniť len raz, a to po zasadnutí amerického Fed – u, ktoré bolo interpretované ako holubičejšie, než trh očakával. Úrokové sadzby ostali aj naďalej nezmenené, na historickom minime, čo výrazne oslabilo dolár,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Riziká spomalenia globálnej ekonomiky, ktoré mali vplyv na rozhodovanie americkej centrálnej banky, sa podpísali pod celkové zneistenie finančných trhov. Euro ukončilo týždeň slabšie, na úrovni 1,1298 EURUSD. Straty ale zaznamenalo aj voči všetkým menám nášho regiónu. Len nepatrne, o štyri stotiny percenta, sa oslabilo voči poľskému zlotému na piatkovú zatváraciu úroveň 4,2054 EURPLN. O – 0,13 % sa oslabilo voči českej korune a piatok uzatváralo na úrovni 27,071 EURCZK. Najvýraznejšiu stratu [– 0,85 %] zaknihovalo voči maďarskému forintu a uplynulý týždeň ukončilo na hladine 310,59 EURHUF.

Fed uplynulý týždeň (ne)prekvapil

Pozornosť investorov sa v uplynulom týždni upriamovala na zasadnutie amerického Federálneho rezervného systému, ktoré sa konalo 17. septembra 2015. Očakávania trhu sa rôznili. Väčšia časť investorov ale predpokladala, že k dlho diskutovanému sprísneniu americkej menovej politiky na septembrovom zasadnutí ešte nedôjde a Fed ponechá hlavnú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni. Tento scenár sa aj naplnil. Najsilnejším argumentom proti zvyšovaniu sadzieb v USA je kríza v Číne a devalvovanie jej meny, ktoré zlacňuje čínsky export. Zvýšenie sadzieb by mohlo ešte viac posilniť americký dolár, čo by nevplývalo pozitívne na amerických exportérov. Ďalším argumentom je to, že, napriek zotavovaniu a dobrým výsledkom, americká ekonomika na zvyšovanie sadzieb ešte stále nie je pripravená.

Ropa Brent lacnejšia až o – 3,2 %

Ropa Brent má za sebou premenlivý týždeň, počas ktorého jej cena viac klesala ako rástla. Aj naďalej sa však celý čas držala pod hranicou 50 USD za barel. Výrazne zdražela, až o 4,2 %, len v stredu, kedy reagovala na správu o tom, že zásoby čierneho zlata sa v uplynulom týždni znížili, kým trh očakával rast. Už vo štvrtok a v piatok ale jej cena opäť klesala, kedy reagovala na rozhodnutie americkej centrálnej banky ponechať úrokové sadzby na rekordných minimách. V piatok severomorská zmes výrazne zlacnela vplyvom silnejšieho dolára, ktorý utlmuje dopyt po komoditách denominovaných v tejto mene. Vplyv mali aj očakávania, že ropný kartel OPEC napriek nízkym cenám zatiaľ produkciu neobmedzí. Piatkové obchodovanie ropa Brent ukončila na úrovni 47,47 USD za barel a za deň tak stratila až – 3,3 %. Za celý uplynulý týždeň si ropa Brent odpísala – 3,2 % z ceny. Medzimesačne je čierne zlato lacnejšie o – 4,3 %. Oveľa výraznejšiu zmenu, až o – 52,8 %, možno ale badať v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka.

Viac..  Peter Pollák: Peniaze z EÚ sme vybavili, k ľuďom sa však nedostávajú. VIDEO

Zlato za týždeň drahšie o 2,8 %

Obchodovanie so zlatom a vývoj jeho ceny bol počas uplynulého týždňa ovplyvňovaný hlavne neistotou ohľadom zvyšovania úrokových sadzieb zo stany amerického Fed – u a následným rozhodnutím. Cena zlata rástla v minulom týždni každý deň, s výnimkou utorka. Rozhodnutie ponechať sadzby na nezmenenej úrovni vyvolalo pokles na akciových trhoch a podporilo dopyt po zlate ako bezpečnej investícii. Týždeň ukončilo zlato na úrovni 1 139,02 USD za trójsku uncu, a teda o 2,8 % lacnejšie ako na konci predchádzajúceho týždňa. V medzimesačnom porovnaní je zlato drahšie o 1,9 %.

O ram

Odporúčame pozrieť

Bulharsko

Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

Snaha bulharskej vlády o prijatie eura je na dobrej ceste, ale jeho zavedenie môže byť …

Consent choices