Gazprom sa chce vyhnúť pokute, Bruselu núka mimosúdne vyrovnanie

MOSKVA – Európska komisia v apríli obvinila Gazprom zo zneužitia svojho dominantného postavenia na trhu v Poľsku, Maďarsku a ďalších šiestich krajinách východnej Európy, kde predávala plyn až o 40 percent drahšie. Ruský plynárenský gigant sa chce mimosúdne dohodnúť.

Ruská energetická spoločnosť Gazprom poslala Európskej komisii návrh na mimosúdne vyrovnanie v prípade obvinenia zo zneužitia dominantného postavenia na trhu, uviedla to v pondelok tlačová agentúra Interfax.

Mimosúdne reišenie

O obsahu návrhu agentúra neinformovala, no podľa jej informácií, by sa mal predstaviteľ Gazpromu čoskoro stretnúť s eurkomisárkou pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerovou. „V najbližšom čase budeme rokovať s pani Vestagerovou, aby sme našli mimosúdne riešenie,“povedal námestník výkonného riaditeľa Gazpromu Alexander Medvedev.

Po viac ako dvojročnom vyšetrovaní obvinila v apríli komisia energetického giganta zo zneužívania svojho dominantného postavenia v Poľsku, Maďarsku a ďalších šiestich krajinách východnej Európy.

Gazprom ustupuje

Gazprom im vraj predával zemný plyn až o 40 percent drahšie. Štátna spoločnosť obvinenia poprela a tvrdila, že už urobila významné ústupky. V máji Gazprom uviedol, že zváži ponuku nových ústupkov, vrátane cenových. Vyhol by sa tak zdĺhavému súdnemu procesu, ktorý by mohol skončiť nepriaznivým verdiktom a spoločnosť by musela platiť miliardové pokuty.

Viac..  EK: hĺbkové preskúmania šiestich členských štátov s cieľom posúdiť makroekonomické nerovnováhy

Ruská spoločnosť musí do 28. septembra odpovedať na oznámenie námietok Bruselu. Podľa Medvedeva Gazprom pošle odpoveď do stanoveného dátumu, keďže neočakáva, že dovtedy problém vyriešia.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

Jozef Mihál: Podporujem dohodu dosiahnutú v trialógoch vo veci reformy trhov EÚ s plynom a vodíkom

Poslanci schválili reformy pre udržateľnejší a odolnejší trh EÚ s plynom • Nová smernica prispeje …

Consent choices