Europoslankyňa Smolková: Lídri EÚ zakrývajú kvótami svoju vlastnú neschopnosť

Posledné mesiace hýbe celou Európou problém migrácie. Desaťtisíce utečencov sa snažia dostať cez hranice členských štátov ďalej na západ, za vidinou lepšieho života. Mnohí utekajú pred vojnou a katastrofálnymi životnými podmienkami, iní za ekonomicky stabilnejším a bohatším svetom. Europoslankyňa Monika Smolková považuje kroky, ktoré v danej veci zatiaľ podnikli lídri EÚ, za neschopnosť a zlyhanie.

V Europarlamente, kde poslanci vystupujú najmä v mene občanov EÚ, sa dávno pred vypuknutím krízy skloňovala migrácia ako veľký problém. „Minulý november navštívil parlament pápež František a apeloval vtedy na nás, aby sme urobili všetko preto, aby Stredozemné more nebolo cintorínom Európy. Ani tieto slová nepomohli k tomu, aby sme ráznejšie konali. Ja by som celý ten postoj poslancov a najmä lídrov nazvala neschopnosť,“ adresuje veľmi konkrétne a kritické slová na lídrov EÚ poslankyňa Smolková.

Európska Únia v téme migranti, utečenci a azylanti zlyhala

Smolková priznáva, že poslanci mali už dávno informácie o tom, že sa ľudia snažia dostať cez Stredozemné more ďalej do Európy. Dokonca vedeli také podrobnosti, ako napríklad výšku úplatku, ktorý si pašeráci ľudí za prevoz alebo sprostredkovanie prevozu pýtali. „Jednotlivé členské štáty pod vedením predsedu Rady sa mali dohodnúť, ako vykonávať jednotnú azylovú a migračnú politiku, pretože sa nemôže stať, že jeden pustí migrantov a jeden nepustí. Tu sme jednoznačne zlyhali tiež,“ hovorí Smolková.

Mali sme zakročiť podstatne skôr, v epicentre problému

Smolková kritizuje aj pomoc, respektíve málo pomoci, ktorá sa od Únie dostala k štátom, ktoré majú najväčšie problémy s migrantmi. „Zároveň sme absolutne neposkytli pomoc tým členským štátom, kde sa migranti primárne zdržujú. Napríklad Turecko, kde majú migranti veľmi zlé podmienky. Mali sme im zabezpečiť potraviny, lekárov a hygienické zabezpečenia. Aby tí migranti nemali dôvod odchádzať do Európy, pretože polovica z terajších migrantov už neuteká len z katastrofálnych vojnových podmienok, ale chce si zabezpečiť lepší život a je otázne, či sa po upokojení situácie budú chcieť vrátiť späť na Východ. Tomu sme práve chceli zabrániť, výraznej ekonomickej migrácii,“ dodáva.

Viac..  Rozšírenie a reforma EÚ: Poslanci žiadajú odvážne rozhodnutia

Praktizuje Únia dvojaký meter voči migrantom a samotným Európanom?

Každým dňom pricestujú do Európy desaťtisíce migrantov, ktorí žiadajú o azylovú pomoc. Každý migrant predstavuje pre Úniu osobitný problém, ktorý si vyžaduje individuálny prístup a riešenie. Občania členských štátov sú skeptickí voči krokom, ktoré politici doteraz v tejto problematike podnikli. Podľa Smolkovej to je viac než pochopiteľné. „Mne sa výrazne vryli do pamäti obdobia, keď sme ako Slovensko vstupovali do EÚ a vyspelé západné štáty nám dávali rôzne obmedzenia a kvóty na to, aby Slováci mohli ísť legálne pracovať na Západ. Nech sa nečudujú, že máme určité obavy, pretože oni voči civilizovaným pracovníkom a ľuďom zo spoločnej EÚ postupovali obozretne, aby sme ich nejakým spôsobom neovplyvnili, alebo nezaplavili ich trh práce a teraz, voči ľuďom, ktorí sú úplne odlišní etnicky, nábožensky a kultúrne postupujú diametrálne inak. Majú dvojaký meter a prístup voči nám,“ hovorí europoslankyňa.

O bed

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices