žitňanská
Jana Žitňanská, europoslankyňa. PHOTO: European Parliament 2015

Žitňanská je pobúrená, v parlamente neprešiel jej zákon o pomoci pre ZŤP

BRATISLAVA – Zdravotne ťažko postihnutí Slováci nemôžu prijímať dary od fyzických osôb. Ide napríklad o pomôcky či liečbu, ktoré nepreplácajú poisťovne, ale oni ich veľmi potrebujú. Ak by totiž prijali dar od fyzickej osoby, započítalo by sa im to do príjmu, a tým by prišli o asistentov. Tí im pomáhajú umyť sa, či upratať , pretože sami to nezvládajú.

Europoslankyňa Jana Žitňanská prostredníctvom svojho kolegu Daniela Lipšica chcela v parlamente presadiť zmenu, novelu ale neschválili. „Som veľmi sklamaná, že poslanci Smeru neboli schopní ani v takejto malej miere vyjsť v ústrety ľuďom so zdravotným postihnutím. Je to úplne absurdná situácia, kedy ani ministerstvo nevie ako reagovať a strápňuje sa. Najskôr odmieta zmeniť zákon kvôli tomu, žeby sa narušila filozofia zákona, potom hovorí o tom, že umožniť prijímanie darov od fyzických osôb bez toho, žeby si to poberateľ príspevkov na kompenzácie započítaval do prijímu by bolo nesolidárne s tými, ktorí dary nedostávajú a najnovšie vyrukovalo s vysvetlením, že zamestnávatelia to zneužívali a namiesto vyplácania mzdy dávali akože dary. Touto cestou vyzývam ministerstvo, aby zverejnilo koľko, kde a akých takýchto „zneužití“ bolo zaregistrovaných,“ hovorí Žitňanská.

ztp
Pavla Postihačová, ZŤP. PHOTO: redakcia.

Pavla Postihačová má 28 rokov a od narodenia má detskú mozgovú obrnu. Má trvalo stiahnuté svaly, zhoršenú motoriku na rukách, sama chodí len ťažko. Napriek tomu je držiteľka dvoch červených diplomov. Naučila sa angličtinu, španielčinu, vyučuje fínštinu. V súčasnosti je na doktorandskom štúdiu. Pavla by potrebovala napríklad peniaze na hippoterapiu, pretože práve tá jej pomáha. Jedno takéto sedenie stojí od 15 až 20 eur. Lenže peniaze na to od fyzickej osoby takýto ľudia nemôže, spôsobilo by im to dodatočne veľké problémy.

Viac..  Vladimír Bilčík: Hlavná európska prokurátorka povedala, že zrušením špeciálnej prokurátory sa prekročila červená čiara

„Môžu prísť o príspevok, dajme tomu, na osobnú asistenciu alebo na opatrovanie, prípadne na opotrebovanie šatstva a podobne,“ potvrdzuje Pavla.

Je to absurdné

Spolu s príjmom nesmie totiž za jeden mesiac prekročiť štvornásobok životného minima, približne 800 eur. Ak by sa tak stalo, na celý rok by prišla o spomínaného asistenta. Na tento problém dlhodobo upozorňuje aj europoslankyňa Žitňanská.

„Je to úplne absurdné, že ten istý dar, raz darovaný cez fyzickú osobu, raz cez nadáciu v prvom prípade môže poškodiť, v druhom prípade nepoškodí,“ hovorí.

Zneužívali to

Rezort práce ale hovorí, že týmto chce zabraňovať nelegálnej práci. To ale vraj zneužívali podnikatelia. „Zaplateniu fyzických peňazí formou daru, namiesto legálnej mzdy,“ vysvetľuje hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stuška.

Komplikujú už komplikované

Zdravotne ťažko postihnutí sa ale s rétorikou ministerstva práce odmietajú zmieriť. No a preto spúšťajú petíciu, ktorá by to všetko mohla zmeniť. „Aj ako občana so zdravotným postihnutím ma jednoducho vytáčajú veci, ktorá nám ešte viac komplikujú už aj tak dosť komplikovaný život,“ dodáva Pavla.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

zdravotne postihnuti

Členské štáty, Komisia a Parlament sa dohodli na podobe Európskeho preukazu ZŤP

V Štrasburgu dnes padla na trialógoch historicky najrýchlejšia dohoda o podobe smernice. Členské štáty EÚ …

Consent choices