Akú úlohu zohrával Európsky parlament pri zjednotení Nemecka?

Po páde Berlínskeho múru, keď sa začalo hovoriť o zjednotení Nemecka, založil EP špeciálny výbor, ktorého úlohou bolo zhodnotiť dopady zjednotenia na Európske spoločenstvo. „Zjednotenie Nemecka bolo akýmsi neformálnym spôsobom rozšírenia EÚ,“ hovorí šéf zahraničného výboru Elmar Brok (EĽS, Nemecko) Je jediným členom vtedajšieho výboru, ktorý v EP pôsobí i doteraz. O svoje postrehy sa s nami okrem neho podeli i ďalší traja poslanci, ktorí v tom čase v EP pracovali ako pozorovatelia NDR.

„Východné Nemecko je špeciálny prípad (…) Ak si to želá, tak v Spoločenstve preň máme miesto,“ vyhlásil v januári 1990 počas svojho príhovoru pred parlamentným plénom vtedajší predseda Komisie Jacques Delors.Po jeho prejave sa Európske spoločenstvá začali pripravovať na zjednotenie Nemecka. O mesiac na to zriadil Parlament pre otázky zjednotenia špeciálny výbor.

Špeciálny výbor pre zjednotenie a Donnellyho správa

 Dvadsaťčlenný výbor, ktorému predsedal španielsky ľudovec Gerardo Fernández Albor, sa zaoberal tým, ako dosiahnuť zjednotenie a vstup východného Nemecka do Európskeho spoločenstva. Vyriešiť bolo treba i to, kto bude dovtedy v Európskom parlamente zastupovať východných Nemcov. Medzi členmi výboru boli i traja bývalí ministri zahraničných vecí i bývalá predsedníčka EP Simone Veil. Kreslá podpredsedov a spravodajcov sa ušli iným ako nemeckým poslancom, aby sa tak prešli prípadnému konfliktu záujmov.

Výsledkom činnosti tohto výboru bola správa, na ktorej vypracovanie dohliadal britský sociálny demokrat Alan John Donnelly. V dokumente sa okrem iného uvádzalo, že NDR môže do Parlamentu až do ďalších eurovolieb (1994) poslať 18 demokraticky zvolených pozorovateľov. Správa získala v EP širšiu väčšinu ako zmluva o zjednotení v nemeckom parlamente.

Viac..  Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Čo na to hovoria dnešní nemeckí europoslanci?

 „Myslím si, že najdôležitejšie na tom je to, že dnes to je už prirodzené. V Parlamente už dnes nikto nerobí rozdiely medzi západným a východným Nemeckom,“ hovorí ľudovec Elmar Brok. Podľa jeho slov je „veľmi dobré, že (o zjednotení) sa rokovalo i so zástupcami z tejto časti Nemecka.“

 „Pád Berlínskeho múru zmenil môj život vo všetkých oblastiach,“ tvrdí sociálna demokratka Sylvia-Yvonne Kaufmann, ktorá bola jednou z pozorovateľov NDR v EP. „Vtedy som si ešte nedokázala predstaviť, že o niekoľko mesiacov neskôr začnem pracovať v Európskom parlamente. Bola to fantastická hra osudu,“ dodáva.

Ako pozorovateľka NDR pôsobila i jej stranícka kolegyňa Constanze Krehl. Pripomína, že „Európsky parlament bol jednou z prvých inštitúcií, ktoré sa jasne vyjadrili o tom, že podporujú tento mierový proces zjednocovania. Bol to prvý krok k ukončeniu rozdelenia celého kontinentu.“

Aj Dieter-Lebrecht Koch (EĽS, takisto bývalý pozorovateľ NDR) podotýka, že „bez súhlasu Európskeho parlamentu by sa zjednotenie Nemecka neudialo.“

O ram

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices