Na východe Ukrajiny sťahujú tanky, dvoch vojakov zabila mína

KYJEV – Ukrajinskí vojaci v pondelok začali z úseku frontu v Luhanskej oblasti sťahovať tanky a delostrelecké zbrane ráže menšej ako 100 milimetrov. Ukrajinské médiá s odvolaním sa na hovorcu dobrovoľníckej jednotky hlási, že výbuch míny si vyžiadal životy dvoch vojakov, ďalších päť utrpelo zranenia. Tieto straty armáda doteraz oficiálne nepotvrdila.

„Ráno bol jednotkám na frontovom úseku A vydaný rozkaz ku stiahnutiu obrnenej techniky na 15 kilometrov od frontovej línie. V doobedňajších hodinách tak začalo synchrónne sťahovanie tankov T-64 a T-72, protiraketových diel D-48 a D-44 ráže 85 milimetrov a mínometov 2B-9 ráže 82 milimetrov. Všetky kroky boli dohodnuté s predstaviteľmi pozorovateľské misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Na mieste sú novinári,“ uviedol armádny hovorca.

Agentúra Interfax-Ukrajina poznamenala, že vodcovia Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny sa v piatok v Paríži dohodli, že sťahovanie začne v sobotu a potrvá 41 dní. Samotné sťahovanie zbraní ráže menšej ako 100 milimetrov začalo v sobotu večer. V pondelok nasledujú tanky.

Viac..  Lídri EÚ podporili plán na použitie výnosov z ruských aktív v prospech Ukrajiny

Konflikt na východe Ukrajiny medzi proruskými separatistami a silami prozápadnej vlády v Kyjeve si od vlaňajšieho apríla vyžiadali vyše 8 000 životov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

export

Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré …

Consent choices