Revolučná zmena! Švédi skúšajú zaviesť iba 6 hodinovú pracovnú dobu

Tí, ktorí pracujú menej, podajú vyšší výkon. Zistili to pri dlhodobom sledovaní a výskume správania až pol milióna zamestnancov v Európe, USA a v Austrálii, čo v najnovšej štúdii potvrdili aj lekári. Dokonca zistili, že ľuďom, ktorí v práci trávia 55 hodín týždenne, hrozí o 33 % vyššie riziko mŕtvice. Vznik infarktu je vyššie o 13 %. Dokonca podľa inej štúdie už 49 hodín týždenne strávených v práci znamená menšiu duševnú pohodu, hlavne u žien.

Kratšiu pracovnú dobu už testujú vo Švédsku. Tamojšie firmy vsádzajú na oddýchnutejších, a teda aj výkonnejších zamestnancov. Informáciu priniesol portál iDnes.cz. Menej času stráveného v práci by podľa expertov malo mať aj priaznivejší vplyv na zdravie. Osem hodinová pracovná doba nie je natoľko efektívna, ako by sa mohlo zdať.

„Sústrediť sa na konkrétnu úlohu tak dlho, je pre človeka veľmi náročné. Aby sme to vydržali, robíme si v práci viacero prestávok. Zároveň pri osemhodinovej pracovnej dobe zvládame náš súkromný život len s ťažkosťami,“ povedal pre iDnes.cz výkonný riaditeľ švédskej firmy Filimundus, Linus Feldt. Spoločnosť zaviedla skrátenú šesťhodinovú pracovnú dobu minulý rok.

Nové požiadavky na zamestnancov

Vedenie spoločnosti má ale na svojich zamestnancov aj nové požiadavky. Požiadali ich, aby prestali počas pracovnej doby surfovať po internete a používať sociálne siete. Porady obmedzili na minimum, obmedziť maj jednoducho všetko, čo zamestnancov v práci môže rozptylovať.

Viac..  Čaputová v Európskom parlamente vyzvala Slovákov na účasť v eurovoľbách

„Chceme tráviť viac času so svojími rodinami, chceme sa učiť nové veci a dosahovať tak väčší výkon. Chcel som vyskúšať, či je možné skĺbiť tieto veci dohromady,“ hovorí Feldt

Opláca sa to

Spoločnosť podrobne analyzuje dopad na jej výkon. Podľa štúdie zostáva rovnaký, zamestnanci majú medzi sebou menej konfliktov, pretože sú šťastnejší a viac oddýchnutí. Ľudia sa dokážu na prácu lepšie sústrediť a zostáva im viac energie na mimopracovné aktivity.

Firma Filimindus nie je jediná, ktorá už reálne skúša skrátenú pracovnú dobu. Viacero servisných centier Toyoty v krajine zaviedlo kratšiu pracovnú dobu už pred trinástimi rokmi. Vedenie teraz hovorí nielen o lepšom výkone zamestnancov, ale aj o tržbách, ktoré sa zdvihli až o 25 %.

O red

Odporúčame pozrieť

Severnú Európu zasiahli búrky; trajekty v Baltskom mori nepremávali

Veterné počasie a búrky na severe Európy spôsobili meškania v leteckej doprave, pozastavenie trajektových liniek …

Consent choices