Podvody s emisiami ohrozujú reputáciu celého automobilového priemyslu, tvrdia poslanci

Európsky parlament sa zaoberal škandálom nemeckej automobilky Volkswagen v súvislosti s emisiami výfukových plynov. Poslanci sa komisárky  pre vnútorný trh, priemysel a podnikanie Elżbiety Bieńkowskej pýtali, či manipulácie emisných testov prebiehali aj v Európe. Podľa mnohých zákonodarcov prebiehajúci škandál ohrozuje reputáciu celého automobilového priemyslu. Poslanci preto vyzvali Komisiu, aby urýchlila práce na zreálnení testovania emisií automobilov.

Európsky parlament bude na svojom zasadnutí v dňoch 26. – 29. októbra hlasovať o nelegislatívnom uznesení k podvodom s emisiami výfukových plynov. Text uznesenia pripravia politické skupiny.

Záznam z rozpravy môžete zhliadnuť po kliknutí na tento odkaz. Priebeh rozpravy Vám priblíži aj Storify.

Reakcie slovenských poslancov

„Odsudzujem klamlivé správanie sa automobiliek a súhlasím s potrebou exemplárne potrestať vinníkov a zefektívniť kontroly. Keď sa takýto spôsob správania sa stane normou, s ochranou práv spotrebiteľov je koniec. Na druhej strane si musíme dať pozor, aby sme nezničili šance našich automobiliek v tvrdej medzinárodnej konkurencii,“ uviedol poslanec Pál Csáky (EPP, SK).

Viac..  Ivan Štefanec: Tony potravín a textílií končia ako odpad zbytočne

„Musíme jednoznačne odsúdiť a potrestať nedodržiavanie pravidiel a zavádzanie zákazníka. Automobilky podobným konaním strácajú to najdôležitejšie – dôveru. Prísnejšie kontroly a sankcie by mali podobné praktiky eliminovať. Ak však majú výrobcovia pocit, že existujúce limity sú pre nich nesplniteľné, majú právo požadovať zmenu,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O ram

Odporúčame pozrieť

Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

Cieľom nového práva na opravu je znížiť množstvo odpadu a posilniť opravárenský sektor, aby sa …

Consent choices