Nadnárodné spoločnosti v EÚ platia nízke dane, Brusel to chce zmeniť

Daňový systém v EÚ dosiahol svoje hranice. Malé firmy by nemali znášať daňovú záťaž nadnárodných spoločností, ktoré platia veľmi málo. Takéto vyjadrenie padlo na zasadnutí Europarlamentu.

Ministri financií Luxemburska, Talianska, Francúzska, Španielska a Nemecka sa na spoločnom zasadnutí zhodli na tom, že je potrebné prijať opatrenia na harmonizáciu firemných daňových praktík v EÚ. Daňová konkurencia má byť jasnejšia a spravodlivejšia.

Luxemburský minister financií Pierre Gramegna zdôraznil, že boj proti podvodom a daňovým únikom je najvyššou prioritou predsedníctva. „Ministri financií súhlasí s tým, že štáty sa nezaobídu bez daňových príjmov právnických osôb, a nadnárodné spoločnosti by mali platiť spravodlivý podiel“, povedal. Luxembursko je odhodlané podporiťť dohodu medzi krajinami EÚ a smernicu o automatickej výmene daňových rozhodnutí, a zavedenie spoločného daňového základu.

Viac..  Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Poslanci vyjadrili obavy, či je rada skutočne jednomyseľná v daňových otázkach a určité pochybnosti o tom, či je všetkých 28 členských štátov skutočne ochotných k tomuto kroku v boji proti „agresívnym“ daňových praktikám.

O bed

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices