VIDEO: Trh s biopotravinami expanduje. Je ale skutočne BIO?

Predaj biopotravín za posledné roky stúpol štvornásobne. Nariadenie EÚ o biopotravinách má 25 rokov, viackrát prešlo reformou. Pripravuje sa ďalšia, výraznejšia. Pomôže, alebo skôr uškodí biofarmárom a spotrebiteľom?

Spotrebiteľom vŕta v hlave, či potraviny a výrobky označené čoraz populárnejšou značkou BIO skutočne aj bio sú. Rast trhu a jeho nezadržateľné zmeny prinášajú so sebou pochybnosti a otázky.

Pomôže systém kontrol

„Ak ide o potraviny takto označené a predávané na území EÚ môžem čestne prehlásiť, že ide o 100% biopotraviny. Podvody sú na vzostupe, môže však za to rast na trhu. Musím priznať, že dovážané produkty môžu byť sporné a problematické,“ hovorí europoslanec Martin Häusling.

Veľmi dôležité sú kontroly. Sektor ekologických výrobkov má vlastný systém kontrol. Neznamená to však, že obchádzajú bežné nariadenia. Skôr je to doplnkový systém, ktorý určuje konkrétne štandardy pre sektor biovýroby, takže výrobcovia sú kontrolovaní dvakrát, niekedy aj trikrát. 

„Aj EÚ má kontrolórov so špecifickými poznatkami. Títo ale nemôžu kontrolovať biofarmy, keď sú odborníkmi na predajne mäsa. Do týchto chodia špeciálni inšpektori, ktorí kontrolujú to, čo oddeľuje ekovýrobcov od ostatných tradičných výrobcov. Musíme kontroly rozšíriť, začleniť tam dovoz,“ dodáva Häusling.

Zaručí EÚ nepoužívanie pesticídov?

Biokvalita sa pestuje na 5% poľnohospodárskej pôdy v EÚ. Na zvyšných 95% sa využívajú pesticídy. „Obávam sa, že nemôžeme žiadať, aby vám sektor s najprísnejšími obmedzeniami garantoval 0,0% pesticídov. Znamenalo by to, že ich trestáme za škodu, ktorú spôsobili ich susedia,“ priznáva europoslanec. Základom pre biopestovanie sú organické osivá. Ako zchce EÚ zaručiť, že budú mať farmári prístup k tomuto druhu semien?

Viac..  Chybné výrobky: prepracované pravidlá na ochranu spotrebiteľov pred škodami

„Štandardy členských štátov sa výrazne líšia. Nemecko, Rakúsko, Francúzsko majú veľmi rozvinutý trh s organickými osivami. Máme databázy, kde si môžu farmári overiť, či kupujú organické osivá. Neplatí to však vo všetkých členských štátoch. 99% zdrojov na výskum sa dnes zameriava na tradičné poľnohospodárstvo. Rozvíjanie trhu s organickými osivami si žiada financie, verejnú zodpovednosť a podporu poľnohospodárov. Poslanci EP sa dlho sporili kvôli zmiešaným farmám. Bojujeme za to, aby sa farmy museli rozhodnúť, akým spôsobom budú produkty pestovať,“ dodáva Martin Häusling.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O bed

Odporúčame pozrieť

Predseda Európskej rady Michel bude kandidovať do europarlamentu

Predseda Európskej rady Charles Michel bude v júni kandidovať vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP). …

Consent choices