Slovenskí dobrovoľníci pomáhajú utečencom na Balkáne

BRATISLAVA/BELEHRAD – Na Balkáne utečencom pomáhajú slovenskí dobrovoľníci. Na macedónsko-srbských hraniciach sa o ľudí starali dvaja študenti medicíny s ich kamarátom. Neskoro v noci totiž humanitárne organizácie na zelenej čiare nie sú. Na mieste je aj reportér TV JOJ Rasťo Striško s kolegom Tomášom Szabóom.

V tábore Miratovac v noci teplota prudko klesá a približuje sa k nule. Utečenci z Macedónska v zime kráčajú na srbskú stranu pešo.

Len za desať minút tu cez zelenú čiaru prejde viac ako dvesto ľudí.

Políca má na hraniciach pripravené provizórne čítacie zariadenie, cez ktoré utečenci prechádzajú.

„Nemôžeme ísť do Jemenu či Kataru, tak ideme do Švédska. Sú tam otvorené dvere pre kresťanov, moslimov aj Kurdov,“ hovorí jeden z utečencov.

Bez pomoci

Prítomnosť humanitárnych organizácií tu ale v noci pripomínajú len nalepené fólie na obytných kontajneroch.

V jednom z nich pracuje srbská lekárka Ljubica Stankovič. „Momentálne máme ľudí s bolesťami hrdla, mali sme aj dieťa s epileptickým záchvatom,“ hovorí.

Cez otvorenú hranicu prichádza stále viac utečencov. Do hraničného pásma kráčajú pešo viac ako kilometer – s deťmi na rukách i o barlách.

Viac..  Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Jedna zo starých žien od vyčerpania už nemohla kráčať. V teréne im prišli na pomoc aj dobrovoľníci – dvaja nemeckí študenti medicíny so Slovákom Marekom. „Môžu liečiť len bolesti hrdla, rany, základné veci,“ vysvetľuje Marek.

Na vlastnú päsť

Sú jediní, ktorí pracujú len s tým, čo si priviezli autom. „Aspoň oblečenie pre deti,“pokračuje Slovák.

Policajti sú radi, že utečencom v noci niekto pomáha. Marekovi dovolia vlastným autom cez hranice strážené armádou voziť vyčerpané ženy a deti do osem kilometrov vzdialeného registračného centra v Preševe. Tam utečencom vydávajú povolenie na prechod.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O ram

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices