Migrácia, sieťová neutralita, nové potraviny… Pozrite si najdôležitejšie udalosti plenárneho zasadnutia

Na programe tretieho októbrového plenárneho zasadnutia nechýbala migračná kríza. Viacerí poslanci počas plenárnej debaty na túto tému varovali, že niektorí politici môžu tento problém zneužiť na podkopanie samotnej EÚ. Plénum hlasovalo o zrušení roamingových poplatkov, sieťovej neutralite geneticky modifikovaných plodinách a nových potravinách, akými sú napríklad nanomateriály alebo hmyz, ktoré sa u nás doteraz moc nekonzumovali

Migračnú krízu zneužívajú mnohé protieurópsky naladené politické sily na to, aby rozbili EÚ. Poukázali na to viacerí poslanci počas utorkovej plenárnej debaty na tému migrácie. Väčšina z nich taktiež odsúdila slimačie tempo členských štátov pri implementovaní opatrení na pomoc utečenom, na ktorých sa samé zhodli.

V utorok Parlament rozhodol o zrušení poplatkov za mobilné hovory zo zahraničia. Okrem toho odobril i ochranu sieťovej neutrality. Z nových pravidiel vyplýva, že špecifické služby môžu dostať prednosť len vtedy, ak to neohrozí ostatnú internetovú prevádzku. Zo všetkými dátovými prenosmi by sa malo zaobchádzať rovnako, výnimkou budú len špecifické prípady, ako napríklad preťaženie siete, ktoré si vyžiadajú dočasné a transparentné obmedzenia.

V stredu poslanci zamietli návrh Komisie, podľa ktorého by mohli členské štáty na svojom zakázať predaj potravín alebo krmiva obsahujúceho GMO. Obávajú sa totiž, že by to mohli viesť k znovuzavedeniu hraničných kontrol a roztriešteniu vnútorného trhu. Preto podľa nich bude lepšie, aby sa o povolení alebo zákaze predaja GMO rozhodovalo na celoeurópskej úrovni.

Hlasovaním však prešiel návrh týkajúci sa nových potravín. Nová legislatíva pokrýva nanomateriály, hmyz, riasy huby a ďalšie potravinové inovácie, ktoré sme doteraz v našej kuchyni nepoužívali. Viac o nových potravinách sa dozviete v našej infografike.

Poslanci hlasovali i o rozpočte na budúci rok. Požadujú viac finančných prostriedkov na riešenie migračnej krízy, nezamestnanosti mladých a na vyplatenie faktúr, ktoré EÚ dlží svojim dodávateľom. Viac v našomrozhovore so spravodajcom José Manuelom Fernandesom.

Parlament schválil prísnejšie stropy pre šesticu látok výrazne sa podieľajúcich na znečisťovaní ovzdušia – vrátane oxidov dusíka, jemných tuhých častíc a oxidu siričitého. Poslanci od novej legislatívy očakávajú pokles predčasným úmrtí, ktoré má na svedomí znečistenie a ušetrenie výdavkov spojených so znečistením.

Viac..  Do eurovolieb ide 308 kandidátov cez 23 strán a jednu koalíciu, žreb určil ich čísla

Dohoda Rady Ecofin o automatickej výmene informácií o daňových rozhodnutiach je podľa poslancov premárnenou príležitosťou. Jej rámec je podľa nich neprimerane obmedzený. Privítali však dohodu, podľa ktorej by si EÚ a Švajčiarsko mali od roku 2018 automaticky vymieňať informácie o účtoch svojich občanov.

Cestujúci, ktorí si svoju dovolenku vrátane letenky, hotela a prenájmu automobilu zakúpia online na jednej alebo viacerých prepojených webových stránok, budú mať rovnakú ochranu ako tí, ktorí si dovolenky kupujú v tradičných cestovných kanceláriách. Vyplýva to z textu v utorok schválenej smernice. Poslanci pre cestujúcich presadili viac možností odstúpiť od zmluvy a prístup ku kontaktným údajom pre prípad núdze.

Parlament odhlasoval i uznesenie, v ktorom požaduje dôkladné vyšetrenie emisných testov. Podľa poslancov by sa mala zvážiť aj možnosť zriadiť dozorný orgán na úrovni EÚ.

V utorok poslanci rokovali o budúcich európskych voľbách a o tom, ako prehĺbiť európsku demokraciu. Ešte predtým sme však na sociálnych médiách oslovili našich fanúšikov a followerov.

Tento týždeň bol vyhlásený i tohtoročný držiteľ Sacharovovej ceny za slobodu myslenia. Parlament sa ju rozhodol udeliť blogerovi Raifowi Badawimu zo Saudskej Arábie. Vo svojej krajine bol za urážku islamských hodnôt odsúdený na desať rokov väzenia, tisíc rán bičom a finančnú pokutu.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O ram

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices