Chorvátsko zatvára prechod Berkasovo-Bapska, časť utečencov ešte prešla

ZÁHREB – Chorvátsko v noci z pondelka na utorok začalo uzatvárať hraničný prechod so Srbskom Berkasovo-Bapska. Časť utečencov, ktorí sa na hranici nahromadili, ale ešte prešla.

Do nového zimného tranzitného tábora v chorvátskom meste Slavonski Brod v utorok dorazil prvý vlak s asi tisíckou migrantov, ktorí prešlo cez Srbsko.

Stovky ľudí

V zariadení, ktoré zastreší až 5 000 ľudí, sú podľa chorvátskej tlače vytápané stany a sprchy a súčasťou tábora je tiež malá nemocnica a herňa pre deti.

„Na hranici v Berkasove stojí stále až šesť stoviek ľudí, ktorí čakajú na odvoz autobusmi z chorvátskej strany, ale zatiaľ nevieme, či autobusy dorazia,“  opísala situáciu na základni českého dobrovoľníckeho tímu koordinátorka Michaela Vyležíková.

Ďalšie vlaky

Ďalšie vlaky s utečencami začali v utorok jazdiť do Slavonského Brodu priamo zo srbského Šidu. Koordinátorka upresnila, že doobeda odišla zo Šidu prvá súprava, ktorá odviezla 1 046 ľudí. Podľa dobrovoľníkov by sa mal vlak otočiť štyrikrát denne.

Viac..  M. Beňová: Musíme chrániť deti pred sexuálnym zneužívaním na internete

Z juhosrbského Preševa, ktoré leží na hranici s Macedónskom, ale podľa informácií českých dobrovoľníkov príde ďalších 8 000 ľudí. Podľa koordinátorky tak hrozí, že v Šide vznikne po uzavretí hranice ďalšie tranzitné miesto. „Je možné, že niektoré srbské autobusy aj napriek chorvátskemu rozhodnutiu prechod uzavrieť budú ešte niekoľko dní jazdiť do srbského Berkasova,“ vysvetľuje.

Podľa chorvátskeho ministerstva vnútra dorazilo v pondelok večer do krajiny 8 442 migrantov.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices