Nemecká vláda sa blíži k dohode o azylovej politike

BERLÍN – Nemecká vláda koalícia sa blíži k dohode o podobe azylovej politiky. S odvolaním na zdroje z vládnych strán o tom informovali nemecké médiá. Podľa nich by mali v zatiaľ neznámej forme vzniknúť tranzitné zóny na registráciu utečencov.

O situácii jednajú šéfovia vládnych strán: kancelárka Angela Merkel, vicekancelár Sigmar Gabriel a bavorský premiér Horst Seehofer.

O vytvorení tranzitných zón usiluje najmä bavorská Kresťanskosociálna únia (CSU). Od tohto opatrenia si sľubuje, že by bolo možné priamo na hraniciach rozhodnúť, či majú utečenci šancu získať v Nemecku azyl. Neúspešným žiadateľom o azyl by úrady znemožnili vstúpiť na nemeckú pôdu.

Hlavná záťaž

Bavorsko v súčasnosti nesie hlavnú záťaž utečeneckej krízy, pretože cez rakúsko-bavorskú hranicu prichádza väčšina utečencov hľadajúcich azyl v Nemecku.

K požiadavke CSU sa priklonila aj Kresťanskodemokratická únia (CDU) kancelárky Angely Merkel, zdržanlivo sa k nemu stavia Sociálna demokracia (SPD).

Podľa vládnych zdrojov televízie ARD je ale SPD pripravená pristúpiť na vznik tranzitných zón. Musí ale pre ne nájsť iný názov a nesmie ísť o zariadenia obohnané ostatným drôtom a hliadkujúcou políciou.

Viac..  Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Milión utečencov

Do Nemecka podľa údajov ministerstva vnútra prišlo tento rok 758 000 utečencov, len v októbri ich bolo 181 000. Vláda očakáva, že za celý rok vstúpi do krajiny milión utečencov, neoficiálne údaje uvádzajú až 1,5 milióna.

Najviac utečencov pochádza zo Sýrie, veľmi početné sú aj skupiny Albáncov, Afgancov, Iračanov a Kosovčanov. Občania Albánska a Kosova ale majú minimálnu nádej, že azyl v Nemecku skutočne dostanú. Nemci totiž považujú všetky balkánske krajiny za bezpečné.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices